[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》

1001 回覆
58 Like 4 Dislike
樓豬就好的一點前呢?
快啲啦
最後一年的旅行過後,又要回歸校園,今天出門時剛好碰到小蔚。

「早晨。」小蔚在升降機裡說。

「啊...早晨...」我疲倦地說。

「做咩咁攰咁嘅樣。」小蔚按上關門鍵,然後對我微笑道。

「琴晚好夜瞓?」小蔚接著問。

「唔係嘅,不過好似瞓極都唔夠咁樣。」我靠在一旁,呆呆地說。

「噗,傻仔,點呀你冇事喇下嘛?」小蔚看著我笑道。

「冇嘢啦,都過咗去。」我聳聳肩說。

「識諗就好。」小蔚點頭地說。

我們走出升降機後,便踏上回校的路,沿途看到有很多矮小的中學生在東奔西跑、談天說地,頓時覺得自己很老邁。

「時間過得真係快。」我嘆道。

「嗯?點解咁講?」小蔚好奇地問。

「好似仲有唔夠半年,就要離開呢間學校,覺得歲月不饒人。」我插著褲袋,淡淡地說。

「突然咁感性。」小蔚笑了笑說。

「我都係講下,呵呵。」我說。

不過小蔚比我大一歲,應該明白我的感受。

回到學校後,我見還有些時間,便和小蔚在Canteen買了兩份早餐。

吃著吃著,小蔚突然開口。

「係呢,件衫你啱唔啱著?」

「嗯?邊件?」我看著小蔚說。

「長洲買嗰件呀。」小蔚無奈地說。

「未試喎。」我抓抓頭道。

差點忘記原來自己在長洲買了一件T-恤,那天回家之後還未在背包內拿出來,就直接睡覺了。

「試下啦,話曬我都算半個買家。」小蔚伸一伸脷道。

「明明得我俾錢。」我沒好氣地就。

「喂,話曬我有份講價,你同我著上身試下,跟住影俾我睇。」小蔚以命令的語氣說。

「得啦...怕咗你...」我點點頭道。

今天的歷史課要做DBQ,即是要參考資料作答的題目,在老師派發試題後,我們便開始做起來。

「冷戰?會唔會易咗啲。」

正當我剛準備落筆,就看到一旁的小蔚正在托頭苦惱,仿似對問題無從入手一樣。

於是我便靠向小蔚,看看她有什麼困難。

「有唔識?」我輕聲地說。

「喔..係呀..睇唔明幅漫畫...」小蔚咬著原子筆,皺著眉頭說。

「Um...嗱你睇下先,條題目呢就係問幅漫畫係出版自共產主義國家定係資本主義國家,你有冇咩諗法?」我問。

小蔚則搖搖頭,不好意思地伸一伸脷。

「咁樣呀,幅漫畫就用咗威脅呢兩個字嚟形容紅色戰爭,咁你覺得威脅係正面定係負面嘅詞語?」我指著漫畫,輕聲地問。

「梗係負面啦。」小蔚說。

「紅色代表共產,咁你覺得共產主義會唔會話自己係一個威脅?」我問。

「唔會。」小蔚搖頭說。

「所以答案咪就係資本主義國家囉。」我微笑地說。

「就係咗?」小蔚說。

「咪就係咁囉,哈哈。」我笑道。

「原來咁簡單...」小蔚恍然大悟地說。

真是不知道為什麼小蔚會選擇歷史。

她對史料的敏感度好像不太高。

「你第時可以做老師。」小蔚開玩笑道。

「點解?」我問。

「幾識教人囉。」小蔚微笑地說。

「係咩,可能我本身有教開琴掛。」我聳聳肩地說。

下課之後,小蔚說她要去一去洗手間,於是我便先行回到課室。

回到課室之後,逸哥也剛好回來,他走到我身邊搭著我,然後對我微笑著。

「咩料,食咗春藥呀你。」我淡淡地說。

「梗係唔係,我想知你同小蔚搞成點啫。」逸哥笑道。

「下...冇咩特別喎。」我看著逸哥說。

「真係咩,學校旅行嗰日你同佢硬係古古怪怪咁,我問你留唔留低玩,你一話唔留,小蔚都話唔留。」逸哥摸著下巴,對我投以疑惑的眼神。

「你諗多咗喇...」我揮揮手說。

「係咪架,如果一齊咗記得同我講喎,話曬識咗咁多年,咪偷偷哋玩地下情。」逸哥拍一拍我說。

「唉得啦得啦,第一個同你講,OK?」

跟小蔚交往,有可能嗎。

雖然這陣子跟她的關係好像更親近,但又未至於可以在一起的程度。

而且快要到上學期考試,兒女私情還是先放在一旁,遲點再算。
01:10
要check字
喺度喺度
咁心急
樓豬成日無啦啦感性 故都不例外
唉 我真係唉
「就係咗?」小蔚說。

係咪打錯咗
對唔住
唔緊要喇
唔知今個故事用邊首歌好呢
ending你咪知囉
Check完咪又係又錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞