[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》

1001 回覆
58 Like 4 Dislike
佢話冇喎
唔知呢
你好
紙言睇?
賞月嘛要
追post
kolor仔得閒去吹水Po一齊吹水啦
咩吹水po?
青豆之亂 (58)
https://lih.kg/1565121

其實你可以search青豆 就會搵到晒我哋以前嘅吹水post
舊po真係要慎入 由我起計有排追
吹水post可以唔追啦
真係好得閒先啦
今天有文
Now?
加速
小蔚替我購買T恤後,我們在市集閒晃了很久,但都沒有碰見逸哥和寶珊,不知道他們躲到哪裏去。

沿途經過一些小食攤時,我和小蔚也會停留一會兒,順道嘗試不同的美食,難得來到長洲當然不可以放過這次機會。

「嗝,好飽。」我摸著肚子說。

「梗係啦你食咗咁多嘢。」小蔚笑道。

「明明你都食唔少。」我無奈地說。

走著走著,電話突然響起來。

「喂?招仔你哋喺邊呀。」逸哥說。

「我哋......」我四處張望,打算看看這裡是什麼地方,此時小蔚指著一旁的路牌。

「咩..天福亭喎..」我說。

「哦,你哋行返碼頭啦,都差唔多夠鐘返去集合。」逸哥說。

「好,一陣見。」說罷我便掛線了。

小蔚看著我,像在等待我說話。

「我哋而加返去碼頭。」我說。

「嗯。」小蔚點點頭,就和我回去碼頭。

「其實我真係睇唔出你識彈琴。」沿途小蔚跟我提起。

「好多嘢你都睇唔出啦。」我拿起一顆香蕉軟糖,咀嚼起來。

「例如呢?」小蔚微笑地問。

「唔話你知。」我淡淡地說。

「車,扮曬嘢。」小蔚別過臉說。

片刻之後,我們在碼頭碰見逸哥和寶珊,還有其他同學,大家都非常準時。

「小蔚!過嚟睇下!我買咗條裙呀,你睇下靚唔靚!」寶珊揮手示意小蔚過去。

「好呀。」小蔚微笑道。

此時逸哥走到我身邊,把我拉到一旁。

「招仔,你嗰邊咩環境。」逸哥說。

「冇咩特別。」我聳聳肩道。

「咁有冇咩突破性進展?」逸哥問。

「呃...小蔚頭先幫我講價囉。」我說。

「冇拿?」逸哥托著下巴說。

我搖搖頭。

「嗯,咁好啦。」逸哥若有所思地說。

「你頭先同寶珊去咗邊?」我問。

「同佢喺市集買咗條裙,之後去咗影石。」逸哥笑道。

「影石......」我真是不懂欣賞。

片刻後,黃SIR把眾人聚集在一起,然後吩咐班級主席宣布探險活動的詳情。

我和逸哥則回去小蔚她倆身旁聆聽著。

「大家都知一陣有探險活動玩啦,我同你哋簡介下先。」班級主席說。

「你哋應該分咗四個人一組,咁你哋就要鬥快搵到收埋喺長洲每個角落嘅寶藏。」班級主席說。

我悄悄靠向小蔚,打算跟她說兩句。

「你估下有咩寶藏。」我說。

「點知,佢又未講。」小蔚淡淡地說。

我沒趣地移開身子,這個女生真是高冷。

「每一班會有一個寶藏,用細木箱裝住嘅,邊一班最快搵到返嚟報到,會有大獎一份。」班級主席說。

「係咩獎嚟架!」一名胖子喊道。

「挑,咪又係零食嗰啲濕鳩嘢。」霆爺不屑地說。

「PastPaper三十份!」班級主席笑道。

「.........」現場鴉雀無聲。

「講笑,遲啲你哋就知。」班級主席說。

「咁如果冇問題,大家可以出發架喇。」

於是,我們就開始進行這個所謂的探險遊戲。
live
追故算了
亂行
仲有冇文
今晚仲有冇文
真心好遠
不過睇故無謂駁故
長洲好似冇皇冠大酒樓
我要文呀大仆街
費事用真名
夢想故俾人問我
係咪收咗老麥同惠康錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞