(喜訊)太子無人失蹤,無人死!!!

645 回覆
1530 Like 363 Dislike
已經連續三日連登就住太子懷疑有人失蹤,有人死不斷洗版導致所有活動都沉底

進入正題,呢三日話太子有人死的來龍去脈如下

1. 831即日夜晚,黑警第一次將所有記者趕離現場

2. Live 片段直到黑警無差別襲擊市民後,就趕晒所有記者係閘口,即是話大家只見到黑警未到前傷者的情況

3. 即晚口耳相傳太子站傷者,兩三小時後運到荔枝角站,再轉到各大醫院

4. 8.31 要到差不多9.1早上3、4點大家都瞓晒之後,突然傳出一段無頭係尾的facebook 留言,話有兩個人死左,條屍已經直接送左返大陸,極大量疆屍帳户同P牌帳户呼應

5. 到差不多早上5、6點突然又有一個稱稱已FC的post講左兩個人的名(事後真FC係假)

6. (關鍵)同步連登被洗版,一堆相類似的舊post如英國婆婆,深水埗男仔等消失的舊post推晒上嚟,營造抗爭後有人失蹤無回音,係經常發生的

7. 9.1日頭時間,呢類post沉底、但到9.1夜晚10點左右又利用立場新聞,轉傳一段自稱來自於朋友的親戚係警司的Whatsapp, 話當日有人死,所以一早召呢個警局去開會諗點拆

8. 9.2日頭開始多左討論,然後同晚出現圍警署。9.2晚有路過學生係太子警署路過講一句就比人打6棍同拉,同埋又拉左幾個人

9. 9.2深夜又有第二輪影低自己醫護的相,話收到風個2個傷者直因為即場死亡,去左廣華醫院儉房。(已被證實係用之前聯署人的證件相改圖)同步另外傳一個Whatsapp 對話,自稱消房,話控制室收到call有10個傷者,最後得7個。[同步出現太子站一張相,就係有人放左白花係太子站。

10. 呢張相令到大家信以為真的機會很大,之後就連續9.3全日的post都環繞太子站失蹤人口事件,或死人事件,仲有行動post

11. 9.3號晚出現圍警署行動,又拉左好多人,黑警會追好多個站,巴士上面拉人(第一次)

12. 同日狂推普通死人的新聞,嘗試解釋就係呢3個“人”

直到呢一刻的全相,大家以試試抽離返,用返正常人一般的分析,睇下見到啲乜?

1. 藍絲常用假新聞字眼,來容包括“請廣傳,手轉,轉比多啲人睇”,全部都有

2. 隱藏身份來源,什至乎無來源,包括朋友個朋友,朋友個親戚,親戚,朋友個老公/老婆,又中

3. 利用員工證件以加強說服力,再中(但P圖太差被證明為假)

4. 資訊來源一定要有官方人員呢一環,因為可以增加說服力,但同時又只會出現一個相關行業的說法

5. 營造傳聞的真實性,準備了獻花道具

6. 深夜推post, 疆屍account 同P牌

7. 同步推大量舊的,相似的post

8. 同步推大量普通死人案件,嘗試理順個故仔

9. 第一個出post的人, facebook 的人會極速消失於人群之中
要使得成個故仔合情理,需要以下技巧

1. 無限陰謀論

好處:令到所有官方的澄清都唔令人信服,結果落入無人能FC的狀態

2. 故仔內容係不能夠被FC( 核實)

好處:個故仔可以一直吹落去,大家沒完沒了搵新嘢攪,憤怒完全轉移

3. 利用敵方媒體 (立場新聞,連登)

好處: 假新聞病毒可以快速在敵方陣營散播

係時候要踢爆呢類假新聞/假消息來源的理據:

1. 第一個開post的人,掉低左將相然後走人。極不合理,如果你知道咁爆的消息,竟然唔係搵記者,搵議員,而係先放上一個假facebook account, 然後轉上嚟連登?乜連登會幫到手?

然後,既然覺得連登幫到手,咁點解所有post的樓主都唔覆人的查詢?係因為假新聞,所以唔夠膽覆,驚愈答愈錯。

2. 已經先後踢爆最初兩個人名係假,同假的職員證,當死兩個被踢爆之後,又改口變成三個,如果死人事實係真,點解接二連三搵到假post,呢個更加證明成件事係一個安排好的假新聞post

3. 疆屍account 同P牌account 係個幾個post極速佔據頭100個留言,之後快速上熱門,然後消失,真係咁巧合?個幾個關鍵post都係呢種模式

4. 獻花相極離奇,同網傳警司的流言時間極接近,幾乎係同步,當新聞無,各大議員facebook 無,網台都無講死人,但偏偏連登獨自煲大的同時間有人獻花,有無咁巧合

5. 救護員唔止一個,而且黃絲亦唔止一個,點解得一個救護員的Whatsapp 說話會流出?而無人反證到?因為係假的,所以未無人反證到囉。
同理,如果死人,點會警司就夠級數開會點拆??最少都要處長級先有權點樣拆,一個小小警司有份開會。

6. 以往,有咩示威者被打,被射盲眼的真新聞,班無腦藍屍,或者冷血黑警拍曬手掌狂開post。今次死人,仲唔燒炮仗慶祝???但呢次有無?係一個都無!

7. 點解用散播陰謀論,因為可以令到所有官方式的澄清無效,之前的post都話,就算有CCTV都唔會信,因為段片都可以係假。咁就可以令大家一直花時間搵落去。

8. 每次被踢爆假post, 就會有第二個流言傳出,第一個post樓主逃之夭夭

9. 去到尋日,我就覺得成單新聞就係假新聞,就係一大堆死人的post, 由西貢女仔死亡的新聞開始洗版,希望計好3個人數,等大家可以繼續花時間查落去。可惜,尋日有4單死人新聞推左上嚟,結果個故仔講唔到落去。

去到呢一刻,咁多證據證明成件事都係假新聞的機會極高,咁點解要攪到咁大?

因為“有心人”想大家利用假死人新聞,希望大家升級,或製造“有心人”升級的劇本。

由於下星期,香港人權法案就快推出,有心人想攞香港人人道問題做籌碼,所以想盡快升級場面,咁樣黑警就可以加大血腥鎮壓,什至令手捉真死亡。

大家而家搵緊三個永遠都辦法證明真假存在的手捉:

1. 結果連續兩晚太子站送頭
2. 大量有用post被推走
3. 花大量時間搵不存在的證據,什至乎想向連登以外的同溫層推出去
4. 831黑警血腥無差別攻擊,無人跟進

大家真正要停一停,諗一諗而家做緊啲咩,係咪被人操控風向

825後五毛轉左打法,極大量假新聞,大家更應留言所謂流言,五毛帶風向post特色必然需要疆屍account 同P牌,如果見到一個Post頭100個留言有呢種模式,必須打醒12分鐘精神

[10月1送大禮]「和理拍」一齊推上聯合國人權理事會!!!
https://lih.kg/1536307
應該係叫人唔好再速食你就叫人唔好打咁長
係呀係呀 警察冇打過人添 佢哋只係打份工
死咗昏迷又同你講?
Too long cannot read
死人點同爆眼?!會有人夠膽出嚟慶祝?
爆眼幾個藍屍出post慶祝

同理,如有黑警被人打死,連登洗版都似
點解即時唔俾救護員落去救人?點解要封站廿四小時?
無辦法,要好多證據先能推論,一兩句的結論無人會討論
真係太多字
認同,大家冷靜D,真係好多假新聞轉移焦點。
要繼續follow呢件事,但都要集中推行動po
借位一用
【Google 廣告】上線啦 !
https://lih.kg/dOiORS
咪撚標題黨完又打篇冇人睇既野啦
要做好個故仔拉人,同埋要睇下地鐵站有無異樣(例如有無跌槍,子彈之類)

拉人都要寫post record, 無差別血腥鎮壓都要向人解釋,地鐵站血跡都要清理,車卡都要影相,攞嚟做證據上庭,一單case做20個鐘正常不過

而且係星期六,日停一兩個站影響無工作日咁大
咪撚捕風捉影啦已經fc咗嘅冇人推,行動post冇人推不停推證明唔到嘅post,跳樓自殺果個post都推咗幾十頁話係太子站,明明已經fc埋係自殺果個都仲推多十幾廿頁,行動post冇哂開槍冇哂踩爆手冇哂屈斷手冇哂
冇fc
經琴晚一役
除非有當日黨鐵cctv
如果唔係我唔信
唔推
不如民間記者會講一次,皆同上次一樣叫人咪再去捉鬼,睇之後係咪會好啲?不過捉鬼831又出現過一段時間…
有你唔會信,因為太子到荔枝角呢段係無CCTV, 更可況之後的事

個3個“人”如果係車廂入面被打死,就算有月台CCTV都無用

咁多假新消息堆砌呢單新聞,都唔起疑心?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞