『薪火post』BNO續期資訊(56) 如不能提供副署證明文件或填寫表格時有錯誤請寫信解釋

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
怕佢收唔到我d野姐
轉左入q就由佢慢慢排
如果齊文件好快, 我入Q 6日後approve
巴打都係呢排apply?
10日前寄 今日 approve
快到咁 我聽我d中同講都係兩個禮拜內攪惦
宜家最怕佢收唔到姐
果陣個地址寫漏左INT-E 但佢簽收左應該都ok
有啲嘢好難講,兩個鐘批核都有!
正常,每個人俾咗兩份件返港嘅錢。
我都係咁話 佢confirm收到反而唔驚
本正本舊bno唔見咗唔知點算
好似係回港證?
打足成日,每次已經等10分鐘,都係無人聽

多謝詳盡教學
由online申請到今日approve,印到再寄埋出去大概半個月時間,我就分享下我既case比各位巴絲參考下

有舊BNO喺手

15號online 申請,好7地喺what is your passport issuing authority?揀左UKPA/UKPS/HMPO(應該係other),補左封信,加返老豆老母資料,再喺下款簽返個靚名

證明文件交左下面既野:
-舊BNO
-身份證兩面彩印
-特衰全本彩印
-副署一份(搵左個剛收到新BNO既老死幫手)
-自己、老母出世紙彩印
-老豆身份證資料頁黑白印
-老豆老母結婚證書彩印
-老母舊BNO資料頁彩印
-地址證明全英強積金

全部文件都有貼memo,夾得整整齊齊
用郵局普通空郵掛號,7日就doc received

最緊要有誠意
可唔可以用萬字夾?
可以,用左幾個
經你咁講 我終於知道自己11歲以下身份證係點黎

當年我幾歲時可能就係為左過澳門而申請bno

兩老真係失哂憶咁款
最多咪報失,我寄之前手機影咗一份,以備不時之需。
如果冇老豆冇母結婚證寫信解釋係咪夾埋落其實資料一次寄?
題外話一問
身在外地因工作需要要申報國籍
如果細個有BNO,但過期續 (十年以上)
咁我應唔應該填第二國籍係British定唔報??
求解答

BTW感謝各巴絲分享 將會寄文件續BNO
P牌仔推唔到post,希望大家用1分鐘時間幫手簽個名,夠10萬個就有機會喺英國國會討論

喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 就打0852

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402

香港人心不死
五大訴求,決一不可
外地
Bno一世嘅,有咩事去英國大使館都仍然幫到你!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞