『薪火post』BNO續期資訊(56) 如不能提供副署證明文件或填寫表格時有錯誤請寫信解釋

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
但係佢話我no record of any passpord我都算有lost可以report咩

我都唔知佢地係唔係真係走去幫我quit左nationality,
問起佢地都係話取消左

不過點都好,既然咁多位巴打覺得report lost呢個方向有效,
我試下向住呢個方向試下啦
睇來都應該唔多樂觀架啦
頭先webchat問左佢話星期六唔係working days叫我等到星期一
但見今日都有人轉左status。。。
你有無bno在手先?點會轉身分證號碼?正常跟一世喎!
老實講,我覺得你父母呃你,因為根本無登記過!所有英國話你從未申請過!當然如果退籍,係可以將以前申請嘅資料刪走,咁又另一回事!不過學你話齋,乜紀錄都無,點報失呢?但又咁講,報個失無成本,做埋咪知結果囉!
咁有紀錄咪照去啦
唔似係呃,因為如果呃既話,佢可以直接講無申請過
唔會話:申請過但係取消左
呢D咁奇怪既講法呀?

報失無成本架咩?記憶中之前睇置頂好似話要比錢?
有啲嘢諗唔明,點解佢可以有兩個唔同嘅id號碼,呢個id號碼唔係跟一世?

但係佢又冇解釋到,奇怪
30簽未received
會唔會係回港證no.
噢 我都等緊覆關於屋企人有無任何passport 或 BNO RECORD
佢6X 年hk 出世 但又無印象有個D naturalization or registrationr 證明
但又話有印象有本野
唔洗
中唔中身份證大法
我會到!
香港出世已經係自動歸英籍,唔會有naturalization or registration cert,至於佢本野,如果冇乜印象就多數係細個時拎既回港證,因為佢年齡組別係199x年首次申領BNO,當時都成三十歲人,點會連有冇拎過都唔記得!

「如果旅客持有一本有效但未附上美國簽證的香港特別行政區護照, 及一本附上有效美國簽證的過期英國國民(海外)護照前往美國, 或者反之亦言, 兩者在 技術上皆是可行的; 但請留意, 他/她在入境口岸面見移民官員時可能會有阻滯。或者, 為避免產生問題及阻滯, 他/她可以申請新的簽證在新的香港特別行政區護照/新的英國國民(海外)護照上。因為這是新的申請, 所以必須繳交不可退還的申請費用。當他/她申請時, 無論他/她是否獲發新簽證, 任何相同類別的簽證都會被註銷。」
我都有問過佢係咪有好大個圖係中間,有兩隻動物
佢話唔記得只係有印象有本野
但係問多兩句又話咁煩架
d 老人家真係好難服侍

b印象個個年代好多法案提出過,以前當歷史故事研究過覺得好亂,有自動歸英籍依樣野架?
好清楚 多謝
寧願比多千幾蚊申請過都唔想繼續中國籍
23號寄speedpost
26號released from customs
今日仲未有update
冇父母出世紙係咪就俾埋父母身份證彩印?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞