『薪火post』BNO續期資訊(56) 如不能提供副署證明文件或填寫表格時有錯誤請寫信解釋

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
有咩比咩
想請問下巴絲有冇翻譯公司推介....
我張大陸出世紙得中文
睇POST名
對唔住巴打我有爬過文睇晒FAQ ga
你意思係我寫封信解釋番我唔見左大陸出世紙就ok?
YES
當年如果你未夠18
屋企人係冇權幫你退出國籍
中唔中身份證大法
岩岩CTRL+F "身份證大法" 左份DOC同埋置頂
但係都搵唔返個三個條件?

身份證大法果三個條件記憶中我最少中兩個
張身份證上面個數字我係一定中的
但係有一項我唔肯定
過咗十八應該要你自己退出
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
唔該哂巴打

我中左1同2,3唔肯定
因為出世紙係屋企人手上
補領
尤其屋企人紅底到咁
自己嘅document一定要自己keep
無論最後有冇bno資格都好
岩岩CTRL+F "身份證大法" 左份DOC同埋置頂
但係都搵唔返個三個條件?

身份證大法果三個條件記憶中我最少中兩個
張身份證上面個數字我係一定中的
但係有一項我唔肯定
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
唔該哂巴打

我中左1同2,3唔肯定
因為出世紙係屋企人手上
去補領出世紙
尤其屋企人紅底到咁
自己嘅document一定要自己keep
無論最後自己有冇bno資格都好
我都係23號寄
27號簽收咗
佢要乜俾乜,無嘅寫信解釋,唔需要俾多餘嘢!
幫父母申請
但爺爺張身份證無出生日 月 得年份
有無人有呢個情況?
咁父母既父母出生日期應該入啲咩?
22號寄仲未有任何消息
出發未呀大家?
出面個個都機場呀 幫手洗下版
自己的英文全名改過,加左個英文名(eg. John)喺本身的名後面,算唔算重大改動?使唔使同入境處搞
有,大把,因為嗰啲日子係跟唔到,換電腦身分證時,入境處索性只入年份,你咪輸入時,於解釋位置清楚講返就得,例如解釋返於邊年出世,其他唔知。
出生年代久遠係咁
當年拎身分證 出世日期可以話係亂up
可能你同日 但早過我
唉 加埋又撞正英國26號假期
用邊間寄?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞