『薪火post』BNO續期資訊(56) 如不能提供副署證明文件或填寫表格時有錯誤請寫信解釋

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
自己搞好順利
但幫老母續期遇到問題求解答

老母個requirements寫住要parent's documents:
一係佢兩老嘅出世紙 (包括埋公公婆婆嘅父母資料)
公公當年大陸幾歲大陸走難落香港,根本冇出世紙,連老母都唔知佢個阿公阿婆叫咩名

一係就father's naturalisation ir registration certificate
呢點唔太明,係咪身份證?公公已死係咪用死亡證?

仲有要公公婆婆嘅婚姻證明,但離咗婚怕唔怕?
可能冇keep到
用口讀一次topic名?
自膠半打
見網上申請已經要填解釋,原來可以再補信
之前上來問過
我本身有BNO,但係比紅底屋企人取消左

各位巴打比左意見叫我send個subject access request過去比問下仲有無bno
岩岩收到回覆了
結果話"there is no record of any passpord or application have been made in your details"

我既人生係咪已經完左
玩到quit nationality咁大?
紅底屋企人話我出世果陣有,但係取消左
唔知佢地係點做都唔敢多問比佢地知我想拎返
29簽都未received...
其實而家最緊要確定你仲有冇nationality
可能要請律師
好似quit咗都可以recover一次
有爬文但唔係好明
我本身本特衰有美國Visa
如果想轉去BN(O)
係咪要重新申請過一個新

利申 工作需要去美國 公司規定只可用有美國VISA果本返工 唔可以用兩本
BNO冇
睇POST名
你問佢係唔係去英國領事館攪
試下報失
你都冇嘢好輸
唔差在試一次
好撚激動 本來都唔知我有bno 跟著14aug email去sar 今日收到email話原來我有
巴打你幾時send 過去架?
Speed post話30號早上寄到,但我今晚(31號晚)收到sms話未收到我啲doc, 點算?
睇#3
我都想知多d自己既情況呀巴打
但係我屋企人真係好紅,近排我出左都係要左呃右哄

佢地又好醒
比佢地知我想搞返本BNO既話
咁多位巴打真係無可能會再見到我係到出現
8月16號send既email,今日覆左
如果佢話no record of any passpord既話
咁我都唔會有失可以報啦
Me too
REPORT LOST
之前真係有人被quit nationality
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞