『薪火post』BNO續期資訊(56) 如不能提供副署證明文件或填寫表格時有錯誤請寫信解釋

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
新手需要求助
家中兩老想攞返 但佢地舊個本已經唔見咗
目前幫其中一個填左遺失申請(未收到reply)
以佢地兩個唔見咗 想問係咪一定要副署人?

好複雜
有,至於係咪真係十月,嗰邊話睇存貨,去得快咪早啲。
睇系統,系統要乜咪俾乜,無寫信解釋,完全唔複雜。
搵返BB仔嗰本BNO
但發現俾人剪咗個角
老母話係換特衰嗰陣時俾人剪
咁如果我依家換翻BNO
係咪填番damaged就可以?
佢要乜俾乜,無需要多。
如果去旅行,book酒店嗰時國籍填Hong Kong,但入境就用咗bno,入境卡填British National (Overseas),到酒店check in要你出示passport,我比bno佢得唔得?

另外,依加新嘅bno,本嘢入面係寫國籍係d乜?
就係見有d話要出世紙
有d又冇話要
我都唔知洗唔洗番屋企搵下
可以報損毀,有人當直接續期無損毀,但係唔係真正俾入境剪咗先?怕仲有一本啫!風險自決。
你申請咗咪知囉,真係要時可以俾$140出個張,搵唔搵隨便你了。
唔見左本bno(非比人偷), 上網話需要填報失資料, 但有人話唔需要喺香港報警報失, 其實到底有冇需要? 簡單啲講,係咪要報咗失取消舊嗰本先可以再續新嘅?

爬左好耐文, 每個講法都有啲唔同
酒店報錯nationality碎料啦
我記得有被偷定遺失選擇
1.report lost
2.如果收到email 叫你打去,打電話去留低資料
3.可以申請過本新
今日終於拎去郵局寄
$5x 掛號空郵
有啲後悔咁早續添 用2個月就有新版
封面顏色重要咩
同埋藍色咪成本特衰咁
邊有咁計......
廁板本身已經係藍色添
好,即係有機會不用打過去?上網有啲無提及過打電話/要打也不用理
咁我要等佢個email先可以再申請過本新?
是 有的,有啲就話要報失編號, 有啲話如果唔係畀人偷咗就唔需要報失
連本bno都唔見左,你都無資料比佢就99%佢要你打比佢比hkid dob 名之類佢去搵你本bno唔係點知你lost左邊本呢

如果你有bno number 係手去report lost就有可能唔洗打掛

report完+ 打完電話就apply得
酒紅色最靚
Agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞