[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
批准
11蛇
自己叫自己
@油炸蕃薯
爺爺
明明就係小雲避佢
〜第四日〜

Choco:「日日都係咁,班友好無聊呀。而家好似變咗係騷擾緊我,唔係張轟浩」

我:「你當係幫我啦,兩個人一齊都係執幾分鐘啫」

Choco:「日日咁執法我哋執得幾多次,佢一陣自己返嚟搞咪得囉」

我:「咁我哋食完嘢返嚟又冇嘢做,你咪當幫下我囉」

Choco:「唉,佢點對你啊,你仲對佢咁好」

車仔:「Errr……唔該晒你哋啊」

一聽到車仔把聲,嚇到我心都離一離,即刻拉埋Choco一齊走。

我:「點解佢今日會咁早返嚟㗎,嚇死我咩」

Choco:「咁咪幾好,而家佢自己知喇。其實你為佢做咁多嘢真係一啲都唔值得,佢唔會珍惜㗎」

我:「但係我唔想放棄呀……」

Choco:「咁你咪直接開口同佢講做返朋友囉,話極都唔聽」

小雲:「嗯,我再諗下啦……」

喺跟住嘅日子,我都冇再幫車仔執過嘢。

不過我成日都會跟喺佢附近,因為真係好驚佢會有咩事,希望佢冇發現我啦。

每日眼見佢俾人淋水,但我乜都做唔到嘅感覺真係好難受。

呢日我一直跟住佢,佢竟然行咗去E班班房門口。

「原來佢仲係鍾意Zoe,唉」

車仔企咗喺門口望下望下又唔敢入去,做咩呢?

過咗2分鐘,車仔就行後樓梯走咗。

「又會咁奇怪,企喺外面又唔入去」我自言自語。

於是我扮做咁啱路過E班門口偷望入去,

原來Zoe同緊嗰個Simon一齊喺入面,唔怪得車仔唔入去啦。

「仲有機會㗎,唔好放棄啊」我自己鼓勵自己。

「嘩,小雲姐,做咩嚟我哋班咁錯蕩啊?」

一拎轉頭,係阿天。

「嚟睇下你考慮成點囉〜」

「我實得㗎,做你Christmas嗰個比賽伴奏咋嘛。我原本就係坐喺嗰個司琴位,只係幫你彈多一首歌啫。」

「我反而擔心你入唔入到決賽咋,條友鍾意埋啲歌手嘅歌咁難唱」阿天指住我講。

「你少擔心,我而家連鈴聲都改埋,日聽夜聽一定會入到圍」我雙手抱胸自信地說。

「咁你過到初賽再話我知你揀邊首啦,練習就遲啲再約」

「到時見〜」
第20章 – 我一直都在(下)

〜以下為小雲視角〜

〜11月中某日〜

唔知點解,我一返到學校就覺得今日會有啲事發生,硬係周身唔聚財咁。

而最特別嘅係嗰班人竟然今日冇搞過車仔,所以我決定喺班房留多一陣先走。

「砰!砰!」

Locker嗰邊突然傳嚟兩聲巨響。

我企起身望到嘅,係瞓咗喺地下嘅車仔。

「Choco,快啲幫手叫老師過嚟啦,今次真係搞出人命喇!!」我緊張地說。

「得得得,我即刻跑去,你唔好衝過去俾人打呀」

Choco一支箭咁跑咗出去外面。

當我再望返過去,個肥仔已經雙手舉起咗個locker門。

「停手呀!!!」我一邊大叫一邊跑過去。

「砰!」

個locker門直接打中咗車仔個頭。

喺打中嗰刻,我啲眼淚開始流出嚟。

我冇理佢哋直接跑去攬住車仔。

「車仔,應下我啦!!」我一邊喊一邊講。

佢冇回應……

「仆街,佢唔醒喎,快啲走啦」男的說。

我冇阻住佢哋離開,反而坐咗喺地下將車仔個頭放上我大脾。

淚水一直滴落車仔塊臉,一直冇停過。

陳sir喺呢個時候同Choco一齊衝咗入嚟,

「我揹張轟浩落醫療室先,你幫佢執埋啲嘢之後都落埋嚟」

Choco行咗過嚟。

「你冇俾佢哋打嘛?」Choco擔心地問。

「我冇……但係車仔俾佢地……打到……」我喊到講唔到嗰幾個字出口。

「嗯,我見到,佢會冇事㗎」Choco攬住我講。

「我哋執好嘢就落去睇佢啦,好冇?」

「嗯」

我幫車仔執好嘢就伏咗喺佢枱面,諗返啱啱發生嘅事。

「一係你拎佢啲嘢落去先啦,你啲嘢我一陣拎落嚟俾你」

「嗯,唔該」

一路行落去嘅時候,我好怕以後再冇機會見到佢。

好怕佢會好似爸爸咁,突然離開我。

可能係我諗得太悲觀,但我真係真係唔想再經歷多次重要嘅人離開我。

入到醫療室,見到陳sir坐喺旁邊陪住車仔。

「你嚟就啱喇,幫我睇住張轟浩先,我要去打俾佢媽媽」

「唔好打俾佢媽媽啊,佢媽媽返去會鬧死佢㗎。陳sir,你打去揾佢爸爸啦」我立即開聲阻止。

「Um……都得嘅。咁你幫我睇住佢先啦,我一陣再返嚟同你了解件事」

我坐喺佢旁邊捉住佢隻手。
樓主一陣11點唔得閒 早少少出俾大家先
小雲
小雲
小雲
Zoe黨集體炒車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞