[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
死全家
早晨
又要去補課呀
好仆街
屌 死全家
係啊
唔記得㩒reply
今日又要補全日呀
辛苦喇 夜晚同我哋叫下春啦
敢還就唔會咁易被人bully啦
呢個真 有人咁撚串我一定打佢老母臭閪

應該打返佢轉頭
肥仔特別蝦蝦霸霸
打佢老母
出到學校我再追問小雲。

「做咩唔肯講啫,又唔係咩唔見得光嘅嘢〜」

「哼,唔想講咪唔想講囉,明明你撞親個頭之前都冇咁多嘢問嘅」

「咁我嗰陣都冇嘢想問……」我細細聲講。

「原來一路都冇嘢想問我,去問你個Zoe囉,去啦去啦」

小雲一講完就嘟起個嘴,對我表示不滿。

「我都冇揾佢……」

「仲呃我,你估我唔知你去人地班房咩」小雲抆住我耳仔講。

佢點會知㗎……

「你估我唔知你諗咩嘢咩?你想知我點知嘛,我就係唔話你知!」

「係啵,聽朝返學你記得去揾陳sir啊。我有車喇,聽日見啦〜」

佢咩都冇同我講就走咗……

唔緊要啦,同佢好返就得啦。

返到屋企之後我都冇特登同媽媽講今日發生嘅事,而媽媽全晚亦都冇乜理我同叫我温習,真係奇怪。

〜第二日〜

「陳sir,我係張轟浩啊」我由教員室外嘅電話打入去。

「你等我一陣,我而家出嚟」

過咗2分鐘。

陳sir:「跟我過嚟呢邊先,有啲嘢想同你傾下」

陳sir帶咗我入一間有冷氣嘅細房坐低咗。

陳sir:「你今日仲有冇覺得頭好痛啊?」

我:「冇咩事喇已經」

陳sir:「咁就好,我都係直接啲入正題啦。尋日發生嗰件事之後,我有揾黃同學了解過有關你喺學校同屋企嘅事」

陳sir講嘅黃同學應該係小雲。

陳sir:「首先,我哋校方決定對尋日每一個作出欺凌嘅同學記大過一次。另外,我都了解過少少你屋企嘅情況,你屋企人好似俾咗好大壓力你?」

我:「其實係,媽媽從來都唔會關心我,淨係會以唔同嘅方式鬧我同責怪我,一係就話啲嘢係我嘅責任,一係就話係我自己造成嘅後果」

陳sir:「嗯,同我喺黃同學到聽返嚟嘅差唔多。所以尋日發生咗件事之後我係打電話通知咗你爸爸。你爸爸話因為你冇流血,所以唔使送你去醫院。佢話相信你有朋友陪應該會冇事,同埋會勸你媽媽唔好再逼得你咁緊」

哦,唔怪得尋晚媽媽成個人變晒啦。

咪住,我暈咗㗎喎,咁都唔使去醫院??

到底我老竇有幾唔想媽媽知我喺學校發生過呢啲事……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞