[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
仲有冇人喺到
5點前多2個人上水就加一篇俾大家
留名待睇
@盲腸巴
未有耐
第19章 – 我一直都在(上)

〜以下為小雲視角〜

「媽媽,我返嚟喇〜」

「今日辛唔辛苦啊?你入房休息下先啦,一陣食飯我再叫你啦」媽媽回應我。

一入到房我就攤咗上床。

「唉,你鍾意同佢食就食晒5日啦,我唔會阻你哋」我回想起今日講過嘅嘢。

唉,我今日係咪過份咗呢,竟然對車仔講埋啲咁嘅侮氣說話。

我冇諗過我竟然會開口話佢,但亦冇勇氣再去主動同佢講返嘢。

「點解呢班要有Zoe喺到,我唔甘心咩都輸俾佢呀!!」我大叫。

過咗5秒,我房門打開咗。

係家姐。

「靜啲啦,我喺隔離做緊嘢㗎」

「唔好嘈喇,出嚟食飯啦〜」媽媽叫我哋兩個。

食完飯我就返咗房,攞咗本weekly planner出嚟。

「原來仲有一個月就考試,睇嚟我都要開始温下書喇。」我自言自語。

由呢日開始,我每日一放學就會去學校圖書館温習。

除咗係為温書,更係想避開車仔。

雖然我好蠢,去開口話個鍾意嘅人,但我都未至於蠢到留喺課室阻住佢同Zoe兩個人。

〜某日放學後〜

「點解冇咗本數學書嘅?」

我喺圖書館將成個書包嘅嘢倒晒出嚟。

「唔係漏咗喺課室嘛……」

我唯有死死地氣行返課室攞啦。

喺課室窗口望入去,我見到車仔同Zoe好似玩得好埋。再望真啲,原來佢哋仲share同一個耳機用。

睇嚟之前所有嘢都只係我一廂情願,做咗咁耐電燈膽阻住佢哋。

呢一刻我好嬲,但都好自責。

我嬲Zoe,我嬲佢嘅出現令我同車仔嘅關係變成咁。

我嬲自己,嬲自己冇能力控制自己。明明一早已經同車仔熟咗,但又自己破壞咗擁有嘅關係。

今日車仔竟然主動行過嚟揾我,但我一諗起佢同Zoe喺班房嘅情境,就冇辦法面對佢。

Choco:「小雲,佢過緊嚟喎」

我:「我唔想留喺到,陪我落去食啲嘢丫」
深夜突襲
我諗緊幾點瞓好
番外
中二都加甜
小雲
衰鬼
呢個chapter先係“上”,仲有“下”,小雲視角仲有4篇
難得我早瞓
唔好亂黎
咁都叫早瞓
冷靜啲
朝早五點唔早咩
都話我係啱啱醒
搞到生理時鐘錯晒
隔離po先話完我啱啱醒
早啲瞓啦你
醒完再瞓過
11點都未到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞