[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
oh shit小雲呷醋了
可能心水清嘅你哋會記得,乜小雲唔係一出學校門口就同車仔唔同路咩?

原本係㗎,不過自從考試開始,唔知做乜小雲都會一齊陪我行去西鐵站搭車,但係我哋係坐相反方向。

有日食飯我終於忍唔住問。

「你前排係咪搬咗屋啊??點解你之前放學係搭小巴,但係而家又去搭西鐵嘅。」我問小雲。

「哦……我呢排冇咩錢所以咪揀個要耐啲時間,但平啲返到屋企嘅方法囉,都係差20分鐘啫」小雲一邊講一邊口窒窒。

點解以前嘅我會咁天真覺得佢真係為咗慳嗰一兩蚊而陪我行10分鐘去西鐵站,之後再轉小巴返屋企,唔通真係年少無知?

而家同小雲一齊放學嘅日子就只剰星期五。

因為合唱團每逢星期五放學後會有練習,小雲每次都等埋我先一齊走。

「行得未呀,阿天」我問。

「你等我抹埋部琴先啦,一陣個麻煩友又捉我去照肺㗎喇,都唔知點對多佢兩年。」

阿天講緊嘅麻煩友係負責合唱團嗰個老師。

話說第一次練習完咗,阿天就咁用塊布遮返住部琴就走。點知俾個負責老師見到,仲鬧咗佢一餐。

我哋學校嘅合唱團一玩就要玩三年,聽講係為咗保持住有一定嘅人數。傳聞係話就算家長寫信都唔俾quit,實際係點我就唔知喇,但係我暫時喺到都覺得幾開心,未諗過要quit。

「其實都唔知你等埋我做乜,一落到操場你個女朋友就已經喺到。仲要三個人一齊行去西鐵站,搞到我成個電燈膽咁,尷尬到不得了」阿天一臉不願意地說。

「都話唔係女朋友,講極你都唔明。大家順路咪一齊行囉,多啲人行開心啲嘛。更何況我行嘅時候明明同你兩個都有傾偈,又唔係冇理你。」

「條女擺到明淨係想同你放學啦……我地個合唱團個練習時間又唔定嘅,一時1個鐘,一時又2個鐘。條女咁都肯等你,一係就傻,一係就對你有嘢。」

「咁我估佢應該係傻」我回應。

當我哋仲喺樓梯,就已經望到喺小食部啲枱温書嘅小雲。

「你睇下,都話佢又喺到㗎啦」阿天搖頭嘆氣。

「咁人哋真係諗住等埋我哋一齊放學嘛」

「小雲,行得喇〜」

唔知係咪我錯覺,身邊好似愈來愈多人覺得小雲係我女朋友,但其實我對佢真係冇感覺,只係好好嘅朋友。

況且喺呢個年紀就拍拖真係太細個喇,都係等我上到大學再算啦。
仲有一齊食晏一齊放學 冇事嘅
一陣11點樓主唔得閒 今日早少少出
點解咁遲鈍㗎
小雲幾正
曉兒炒左車
燈到小雲都炒車
小雲炒硬車無燈過
人哋初中生嚟咋
Happy End
又想呃我地
講大話就去教育局投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞