[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
歡迎新讀者
歡迎新讀者

呢個故遲下會有返啲愛情滋潤下

故事純屬虛構

打咗一日機
一諗聽日要翻工就好傷心
今日又坐左係到一日,咩都冇做過,但係D時間又冇哂
大仆街又開左個新PO,係青豆雲吞故
唔想食
好健康架
「喂,我有啲餓,一齊落去食啲嘢好冇」阿天問我。

唔講仲以為我同佢好熟。

嗰一刻我仲要連佢個名都未知,佢就叫我一齊去食嘢。

果然係怪人。

我諗兩個男仔食嘢,應該都冇人想知過程㗎喇。

總之我哋就互相向對方介紹咗自己,然後交換電話做咗朋友啦。

就算有電話,我諗我都係唔會點揾佢。

話晒都唔同班,邊有咁多共同話題可以一直傾。

跟住嗰一兩個月都係平平淡淡嘅校園生活,星期六就全日喺屋企温書,然後星期日就去揾嫲嫲哭訴下啲喺學校同屋企嘅唔愉快事件。

每次同嫲嫲傾計,佢都會開解我同教我要點應對。

就好似嗰個禮拜發生咗“永不學琴事件”,我喺星期日就緊係有同嫲嫲講啦。

「車仔,做咩今日好似有啲唔開心咁嘅。」嫲嫲擔心地問。

「尋晚媽媽話唔俾我再學琴喇」

「點解會咁㗎,當初係你阿媽叫你去學㗎喎」嫲嫲驚訝地說。

「因為我叫鋼琴老師教我彈啲會令媽媽唔鍾意嘅歌,然後俾媽媽發現咗」

「彈琴就緊係彈啲自己鍾意嘅歌啦,唔通學琴嚟真係為咗考嗰啲試咩。」

嫲嫲愈講愈激動。

「雖然我唔識你學緊嗰啲咩嚟,又冇乜聽過古典音樂。但係我覺得學一樣興趣最緊要係你學得開心。如果下下都彈嗰啲古典音樂又有咩意思,間唔時都要彈啲自己鍾意嘅歌中和下。」

「如果好似你阿媽咁就死得人多啦,成個腦都係做嘢同叫人讀書,完全唔會娛樂嘅。

「等我去同你阿媽講,叫佢俾你學返。」

「唔使喇嫲嫲。今朝媽媽打完去琴行到投訴,仲話要退埋部琴,我都唔敢再返去學喇。更何況佢做咗嘅決定就唔會改,點勸點鬧都冇用。」我灰心地說。

「你真係甘心俾你阿媽咁樣控制,試都唔試下講?」

「嗯」我點一點頭。

如果你問我會唔會後悔當時冇堅持學琴

當時嘅我一定係答你有,因為連唯一平日嘅娛樂都冇埋。

但而家嘅我,可能會答你冇。
今晚想開新一章 偷偷地出多篇先
靜雞雞偷出一篇
第11章 – 不用上課的日子

唔經唔覺就到咗十二月。

一講到十二月,就會令人諗起聖誕節。

話說小弟特別鍾意聖誕呢個節日,尤其係平安夜。

因為嗰日正正就係我生日,哈哈。

但係喺呢啲日子生日真係好慘,因為次次都撞正假期,所以從來都冇人會同我慶祝。

再加上佢原本已經係節日,大家都只會記得當日係平安夜而唔會記得係我生日。

不過算啦,前嗰20年都係咁樣過,我都習慣㗎喇。

「好想快啲放假呀~~」小雲伸一伸懶腰。

「但係放完假返嚟就考試喇喎」

「唔好講啲咁掃興嘅嘢啦,難得有假期就緊係日日瞓到自然醒」小雲一面滿足嘅樣子。

「係呢,你聖誕有冇嘢做啊?」小雲問我。

「唉,我應該都係俾媽媽逼留喺屋企温書㗎喇」

其實我唔係留喺屋企,而係去咗嫲嫲到住。

因為一到假期就會得我自己一個喺屋企。雖然媽媽成日鬧我,但係都會驚我自己喺屋企有咩事,所以就會將我送去嫲嫲到。

而媽媽會一早寫好我每日要温邊科同邊幾課,所以我都冇得偷懶去玩。

睇落好似好辛苦?

不過都係嗰句啦,習慣就好。

「噢,原本仲諗住約你……出嚟食個飯添,真係一日都唔得?」小雲追問。

聽得出小雲好似有啲失望。

「應該唔得喇,因為真係好忙。唔好唔開心啦,最多以後返學都同你食晏補數」我隨即安慰佢。

「你話㗎,唔准反口」

好彩笑返。

放假第一日嘅朝早,我自己一個拎住啲衫同要睇嘅書就出發去嫲嫲屋企。

點知一落街就撞到阿天。

「嘩,你拎住咁多嘢嘅,走難呀?」阿天一邊講一邊恥笑我。

「我準備去親戚屋企住幾日咋嘛」

「聖~~誕節喎,唔使約你嗰2個黑白配女朋友出街咩」阿天質疑地問。

「都唔係女朋友,唔好亂講啦。」我澄清。

「咁我次次喺學校見到你都有條女喺隔離,叫人點信你呀」阿天再一次質疑我。

「如果你諗唔掂揀邊個好啲,記得call我,等我幫你揀,呢啲嘢我經驗豐富。」

明明我都冇諗住揀…連書都未讀好,拍咩拖啫…

「我去打波先,有咩記得call我啊」

阿天一講完句嘢就走咗。
之後出嘅文盡量都會長啲
轉場
擺盤圖呢
開po啦
仲唔開Po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞