[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
新讀書留名
新讀者留名
同我一樣成日都打咗做讀書
「今次呢份卷,全級都考得非常差,只有25個人合格。值得開心嘅係我哋班有3個同學合格,而3個人當中最高分嗰位,更加係全級最高分嘅74分。大家俾啲掌聲盧素兒同學。」

咁犀利嘅…… 又話呢班係中文差嘅班,竟然中文全級最高分都喺到……

「又會咁好彩俾佢拎到最高分,都唔知係咪收買咗個阿sir」小雲不忿氣地說。

我偷偷地望下小雲份卷,唔係啊嘛,69分??

原來我熟嘅人都咁痴線,全部都高分過我㗎,搞到我望住自己個分都有少少自卑。

「你都好高分啦,唔好嬲啦」我嘗試氹返小雲。

「高分有咩用啫,我唔想輸俾佢呀,你都唔明」

係,嗰陣嘅我真係唔明點解你會唔鍾意Zoe,唔明點解你會針對佢。

一切都係佔有欲嘅錯。

所有科嘅試卷都係兩三日內陸續派返。當中考得比較好嘅係英文同科學,都叫做有全班頭三。最差嘅係數學,得個全班第十。淨低嘅科都考到班頭五,算係有啲交代。

不過最令人驚訝嘅係Zoe嘅成績,除咗英文係Choco最高分之外,Zoe每一科都係全班最高分,數學同科學仲係全級最高分。

有時真係唔明呢啲人係咩構造,讀書又得運動又得。

如果我有佢哋八成應該都已經唔使俾媽媽鬧。

嗯,呢句嘢啫係代表,我攞而家嘅成績又俾媽媽鬧喇。

話說派完中文卷嗰日返到屋企,我準備攞晒所有卷俾媽媽過目。

「媽媽,今日派咗卷喇」

我將手上嘅一疊卷遞俾媽媽。

聰明嘅我緊係將中文卷放喺最底,最遲先睇低分啲嗰份應該會心情好啲嘛,我諗。

可惜,我錯喇……

「睇死你都係將最低分嗰份放最底㗎啦,我就睇嗰份先」媽媽對我講。

今次真係死得……
今日仲有兩篇
我都自推
媽媽一望到份卷,臉色一變。

「你成個聖誕假冇讀書?考得嗰40幾分都敢拎份卷返嚟」媽媽生氣地問。

「我已經係全班最高分嗰幾個,得3個人合格咋」我害怕地回應。

「你同你嗰班啲人比?佢哋個個都唔係讀書㗎啦,唔係點會入咗呢班。上幾次你就識同我講話班同學淨係喺到打機,今次你就攞自己嚟同佢哋比。」

我沒再回應,眼淚也不斷地流下。

「如果你唔想讀書就話我知,我唔會再逼你,你鍾意同佢哋打機又好,唔再返學又好,都唔再關我事,不過就唔好再認自己係我個仔。」媽媽激動地說。

爸爸呢個時候喺房行出嚟想控制下場面。

「唔好咁樣鬧個仔啦,佢都盡咗力考」

爸爸講完之後摸一摸我個頭。

「點樣唔鬧佢,咁都叫盡咗力??唔好當我小學生啦,盡咗力會得啱啱好合格??」

「仔,你返入房先,我同你媽媽傾,一陣我傾完再入嚟睇你。」

入到房,我挨住牆坐咗喺地下喊。

喊嘅時候,個腦不斷諗起媽媽點鬧我,仲有我温呢科時嘅畫面。

一直喊一直喊,直到有人打開我房門。

「唔好喊啦阿仔,你又唔係唔知你阿媽咩脾性。佢鬧人嗰把口係唔識收㗎啦,唔會諗你俾人鬧係咩感受同有幾唔開心。」爸爸嘗試安慰我。

「嗯」

「我以前都成日俾佢鬧,你咪當佢係喺到發癲囉。作為一個正常嘅人,使乜理啲傻人講乜。無論你做得幾好,一個刻意要挑剔你嘅人總能夠雞蛋裏挑骨頭,做好自己本份就得。」

「佢鬧你嗰啲嘢,聽完就算啦,當冇聽過又得,放喺心咪又係令自己唔開心。」

「嗯」

「咁我出返去喇,你都早啲休息」

話就話當佢講嘅嘢係發噏瘋,但事實上又邊有咁易呢,唉。

如果真係咁易嘅話,我之後又點會……
今晚會再有
自推
樓豬老豆點忍
「我以前都成日俾佢鬧,你咪當佢係喺到發癲囉。

樓豬老豆好勇
我都想知
識得點應付女人
留名

熱狗好好食
不過青豆熱狗仲正
諗到都唔想食
新毒者留明
你老豆好正
第13章 – 新的位置

「見你哋坐咗而家呢個位咁耐,我睇到都有啲悶喇。一陣我落去整份新嘅座位表俾你哋,放學嘅時候我上嚟幫你哋調位啦」Miss Chu對我們說。

而家嘅我其實唔係好想調位,發現朋友真係唔使多,有一兩個熟嘅就夠。

好怕調完位又要重新識人,又怕同隔離位會唔夾同冇偈傾。

「點解呢幾個月會過得咁快,唔想咁快調位啊~」小雲帶點失望地說。

「我都咁話,咁難得識到個好飯腳」我回應。

「乜我對你嚟溝淨係係個飯腳咋咩?」小雲裝作生氣。

「係…至奇啦,點睇都係好朋友多過係飯腳」

「哼,算你啦」

放學嘅鐘聲響起,Miss Chu呢個時候亦已經到咗門口。

「同學快啲執好嘢,我哋調埋個位就放學喇。」

「今次呢,我係用你哋嘅成績嚟分座位。班第一會同班第二坐,班第三會同班第四坐,如此類推。座位表我已經投影咗喺黑板,大家揾返自己個位坐低先。」

望住張座位表我呆咗,竟然係同Zoe坐。

「估唔到又有機會同你坐喇,好開心啊」Zoe對我講。

「我都係啊,嚟緊幾個月有咩唔識都問你㗎喇,班!第!一!」

「咪玩啦,個名好難聽啊」Zoe眉頭一皺。

同Zoe坐嘅好處就係一有唔識就隨時可以問,仲要係有問必答,而且係一定會解到你明嗰種。

「Zoe,今日陳sir教呢到我唔係好聽得明啊,咩向上向下……」我一臉迷茫地問。

「哦,好易啫。你喺呢到畫個十字……」Zoe細心地解答。

唔係講笑,佢真係好鬼勁,我未試過問到一條佢唔識答嘅問題。

跟住落嚟嘅日子,我每日都係小息食嘢就揾Zoe,食晏就揾小雲,基本上都同以前差唔多。

唯一嘅唔同,就係我冇乜再同小雲一齊放學,反而會留低喺學校同Zoe温書。

每日食晏嘅時候,小雲都會問我同一條問題。

「今日你同唔同我一齊放學呀?」

而我通常嘅答案都係

「唔喇,我想留低喺學校温下書」

我留喺學校温書嘅原因好簡單,就係因為屋企已經冇咗令我想趕住返去嘅理由。

以前我返到屋企都叫做有部琴,趁屋企人未返到就可以彈下想彈嘅歌,但係而家返到去就只係一個人對住四幅牆。

所以與其一個人喺屋企温,倒不如留喺學校多個朋友俾我問下書啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞