[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
報到
又遲
文啊!!!!!!!我要文!!!!
第16章 – 失去妳

「嫲嫲,我呢個禮拜同小雲鬧咗交啊」

「車仔,發生咗咩事呀」嫲嫲擔心地問。

「我諗係我講錯嘢激嬲咗小雲」

「你呢排係咪同個咩兒熟咗好多呢,之前聽你話你哋調完位就一齊坐」

「你點會知嘅嫲嫲?我而家每日喺學校都係同Zoe一齊」我驚訝地說。

「哈哈,嫲嫲都有做過細路女嘅時候,點會唔明你哋諗咩」

「小雲應該都係太關心你先會發脾氣啫。如果佢唔緊張你,又使乜為咗你而唔開心」

嫲嫲呢句又好似幾合理。

「你記住聽日返去就要氹返人啊」嫲嫲一邊講一邊meet我塊臉。

雖然我坐低同嫲嫲傾咗個幾鐘,但係我都冇講到喺學校俾人蝦嘅事,費事要嫲嫲擔心啦。

其實近排見小雲同Choco佢哋食晏嘅時候都有講有笑,我諗佢應該都冇唔開心掛。

今日我決定鼓起勇氣去揾小雲道歉做返朋友,點知……

「小雲,…」我一邊叫佢一邊行過去。

佢一聽到我叫佢就行開咗……

啱啱應該只係巧合啫,一陣食完飯再去揾多佢一次先。

點知情況依然一樣,睇嚟小雲係有心避開我。

今次我決定改一改策略,一落堂就行過去揾佢。

「車仔,你可唔可以教一教我呢條點做」Zoe一落堂就問我。

「我好快咁講一次俾你聽,之後你自己計埋落去啦」我心急地說。

「跟住咁就得㗎喇」

望一望個鐘,已經4點 05分。

再望下小雲個位,已經唔見咗人。

我決定行去坐喺小雲個位等佢返嚟。

Choco:「你坐喺到做咩,小雲都已經特登避咗你幾次。走啦你,唔好再煩佢」

我:「哦…」

我死死地氣行返自己個位。

「做咩突然咁唔開心啊?」Zoe問我。

「我同小雲鬧咗交,而家佢係咁避開我」

「又係你教我嘅,冇咗朋友咪由得佢,再揾過個新囉」Zoe嘗試氹我。

聽到呢句,我個心好似俾人大力敲咗一下咁。

變咗自己做當事人,先知呢句說話係幾咁冇用,朋友根本就唔係一樣可以咁輕易就放棄嘅嘢。

不過人總係犯賤,永遠唔到失去嗰一刻,你唔會明白嗰個人/嗰樣嘢對自己嚟講究竟有幾重要。

「笑下啦,成日都愁眉苦臉」Zoe對我講。

「我會㗎喇」
出咗
你呢排係咪同個咩兒熟咗好多呢
係呀佢叫曉兒呀嫲嫲
曉兒太肥了
成班友咁準時入嚟
未脂肪化呢
做人要守時
後宮王
小雲
青豆蛇今日仲有冇文
打文呀
返緊屋企
定係俾咗5000蚊呀
11sir出6000蚊搶咗
小雲性格閪 成日要氹不了
情趣黎 你氹下我 我氹下你
不了不了 麻撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞