[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
唔會㗎
唔能夠相信樓豬
上到課室,見到Zoe仍然喺自己個位温緊書。

「車仔?我仲以為你唔會返嚟添,頭先唔見咗咁耐去咗邊到啊?」Zoe問我。

「聽日先同你解釋啦,我同小雲走先喇」我回應。

「好啦 ByeBye〜」

臨走前望一望課室個鐘,原來已經6:30,媽媽7:30就返,睇嚟要快啲返去。

「我行嗰邊走喇,聽日見啦」我對小雲講。

「車仔,你可唔可以陪我行去小巴站?」小雲突然叫停我。

「行15分鐘都得嘅」我回應

同小雲一齊行嗰段路,成個氣氛好奇怪,我哋大家一句嘢都冇傾過。

「我到喇,聽日見啦」

「ByeBye〜」

睇住佢行咗上一架前往錦田嘅小巴後,我就急急腳行返去西鐵站返屋企。

第二日返到學校,我嘗試同Zoe解釋尋日發生嘅事。

我當然冇講我衝落去揾小雲之後發生嘅事,只係輕輕幾句帶過就算。

「佢哋竟然咁衰,我一陣幫你話下佢哋」Zoe有少少嬲。

「唔使啦,都過咗去」我回應。

最令我估唔到嘅,係Zoe竟然走去話佢嗰兩個朋友。

點解我會知?

因為佢哋放咗學又嚟咗揾我喇。

女:「花心仔,你竟然走去同Zoe報串,喺到離間我哋同佢嘅關係。只要一日有我哋喺到,你都唔使諗住溝Zoe」

男:「我同你講,我哋要喺呢個班房識人多過你,要你喺呢到冇晒朋友真係好易,你準備攬住你個小雲過呢年幾啦」

其實我都唔知佢哋喺到講緊乜,我咁樣算唔算係俾人恐嚇㗎???

原本以為佢哋只係嚟吹下水,所以我都冇為意。

點知過咗一個星期左右,發現好多同學都開始唔理我。

班上嘅同學好似分咗派別咁,十個人係佢哋嗰邊,而淨低嘅都係中立嘅人。

中立嘅人好多都係啲睇唔過眼佢哋嘅行為,但又怕同佢哋正面衝突嘅人。

聽講嗰班人熟嘅原因,係因為每晚都一齊玩嗰隻叫英雄大戰嘅電腦遊戲。

我就緊係冇玩過啦,媽媽又點會俾我喺屋企部電腦裝啲咁嘅嘢呢。

結果喺嗰日之後,佢哋就成日有意無意過嚟俾說話我聽同串下我。

內容都不外乎係叫我唔好溝Zoe啦,一係就人身攻擊下我啦,再唔係就人身攻擊下小雲。

我有試過向Miss Chu投訴㗎,但係佢竟然同我講同學仔之間要和平相處,叫我好好包容佢哋。

我聽完嘅感覺就係想即刻鬧返佢轉頭,但係一諗到我啲英文科平時分,都係算啦唉。
從來冇呃過大家
英雄大戰
啲同學咁撚仆街
大家都知係邊隻
遇唔到係好事
星球聯盟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞