[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
可能冇事呢
出到外面,我又開始驚。

唔通Miss Chu信咗嗰班人嘅傳聞,同我媽媽講話我有女朋友???

咁我返到去一定實死無生㗎喎,點算啊。

正當我喺到苦惱嘅時候,小雲同佢媽媽行緊過嚟,成個場面即刻好尷尬。

到咗今日,我依然唔敢同小雲講嘢。

可能你哋會話我好細膽,開個口講句對唔住有幾難啫。

我可以答你哋,真係好難。

正正因為唔知道對方點諗,所以好怕會再好似上次咁講錯嘢令到佢更加嬲。

過咗冇耐媽媽就出返嚟,我亦可以離開呢個令人尷尬嘅地方。

出到學校門口,媽媽問咗我個問題。

「乜你喺學校同人相處唔到咩?」

竟然係問呢樣嘢,咁我都安心啲。

「係啊,同自己班啲同學唔係幾啱傾,不過都有一兩個朋友嘅」我回應。

「你有冇呃我㗎??你班主任同我講話你應該有社交障礙,叫我帶你去睇醫生喎」媽媽半信半疑地說。

吓,咩鬼社交障礙,我覺得Miss Chu先係要睇醫生嗰個喎。

「佢話你淨係同隔離位讀書嗰個有一兩句傾下,仲話其他人一同你講嘢你就鬧返佢哋喎」媽媽再質疑我。

「Miss Chu亂咁講,明明係佢哋話我同搞我先囉!!」我激動地說。

「你睇下你,講兩句就發脾氣。你叫我唔信你班主任都唔得啦,淨係識讀書,其他人講你一兩句你就鬧人」

都唔知係邊個令我淨係識讀書,仲好意思話我。

我之後都冇再應佢,因為我媽媽係啲唔服輸嘅人,所以我同佢鬧交係永遠都唔會鬧得贏。

話咁快又到暑假,真係每年都好期待!!

因為又可以好似聖誕假咁去嫲嫲屋企到住,最重要係暑假唔使温書呀!!!

每年淨係得呢一個幾月係可以完完全全唔使温書㗎咋!!!

今個暑假同以前唔同嘅地方,係我完完全全做咗個廢青。

你哋睇咗我咁耐都知啦,我根本都唔做運動嘅,跑多兩步都會喘氣。

所以咩籃球啊,足球啊,真係全部唔使預我。

以前都話有學琴呢個藉口出下街,而家?

連琴都冇得去學,所以就真係做到一連七日唔出街。

既然暑假冇嘢講,我哋下篇都係嗱嗱聲開學啦!
暑假冇約zoe 小雲。。即刻開學
同小雲鬧咗交
仲唔加速氹下小雲?
呢篇好大怨氣
有啲潮文feel
新學年再諗
第17章 - 再見了

隔咗一個幾月再次返入嚟學校,好似變得有少少陌生。

我哋唔再係學校入面最後生嘅一群,班房亦由一樓升咗上二樓。

冇變嘅係學校嘅人同環境。

「德叔,一盒維他奶唔該」

「今日得你一個嘅?」德叔問我。

呢句說話令我醒起返我同小雲嘅關係。

「又唔係小息食晏,一個人都冇所謂啦」我回應。

「我上課室先喇,一陣小息同Zoe再落嚟探你啦」

雖然知道自己已經升咗做二年級,但係經過一樓嘅時候都總係會窒一窒。

望一望門口個2B牌,嗯,係呢到喇。

一打開門,係一個個熟悉嘅臉孔,佢哋都坐返兩個月前嘅位置,我都唔例外。

坐咗一陣,入嚟嘅係Choco同小雲。

相比兩個月前,睇得出佢地而家已經熟咗好多。

如果我冇同小雲鬧交,我會唔會都同佢咁熟呢?

再過一陣,Miss Chu入咗嚟,但我旁邊都係冇人。

「好耐冇見喇大家,呢個暑假過得好唔好呢〜」

冇人應佢。

「唉,冇人理我唔緊要。我有一個好消息同一個壞消息要講俾大家聽,你地想聽邊個先?」

「好嘅先啦」Choco回應。

「好消息係,我繼續係你哋嘅班主任,啫係代表你哋會有美好嘅一年」

由呢個班主任唔肯幫我嗰刻起,佢已經好乞我憎,所以呢個唔係好消息。

「壞消失係,Zoe已經離開咗我哋」

吓,唔會係死咗掛……

「我嘅意思係因為佢成績太好,所以俾學校破例調入E班嘅精英班」Miss Chu補充。

大家聽完之後都冇咩反應,除咗我。

Zoe走咗,啫係代表我喺呢班已經冇晒朋友。

「今年我決定俾你哋自己揀鍾意嘅位置坐。除非你哋俾其他老師投訴,否則我都唔會幫你哋再調位」

「大家而家可以起身揀位喇〜」

我行咗去一個靠近窗口嘅單人位坐低咗,睇嚟呢到先最適合我。

「估唔到你會坐我附近喎,張轟浩」

係Zoe個老朋友。

「哦,Hello〜」

我真係唔知點回應佢,因為佢俾我嘅印象就係不斷嘅騷擾。

唔知係咪我有幻覺,成日都覺得小雲好似望住我咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞