[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
買完嘢食,我哋喺操場坐低咗。

Choco:「其實你做咩要避佢啫,好好地同佢傾下咪冇事囉」

我:「點傾啫,佢都同咗Zoe一齊」

Choco:「唔好亂咁諗啦,佢哋一齊温書咋嘛。人哋都主動嚟揾你啦,你都仲要避人」

我:「算啦,我唔想阻住佢哋。佢想同邊個熟都唔輪到我干涉啦,我又唔係佢邊個」

Choco:「好啦好啦,你話點就點」

「曾看著同星空 閒聊吹風 看日出多……」

九點半都仲有人打嚟嘅……

原來係Choco。

我:「喂,咁夜打俾我做咩呀?」

Choco:「你個車仔今日一放學就坐咗喺你個位啊,仲話要等你返嚟,之後我真係頂唔順就鬧走咗佢。」

我:「你做咩鬧佢喎!!」

Choco:「你睇下你幾緊張〜仲講到冇所謂咁」

Choco:「我叫佢唔好再成日煩住你咋,冇鬧佢成日揾Zoe呀」

我:「邊個敢蝦佢我一定唔會放過啲人!!」

Choco:「我都想有人對我咁好啊……我瞓喇,聽日學校見啦〜」

〜新學年第一日〜

「隔咗成個暑假,唔知車仔點呢〜」我問Choco。

「你一陣返去咪知囉,問我我點知喎,我淨係知Zoe調咗班咋。」

「你點知㗎?」我追問。

「我有同佢練跑㗎嘛,但當然同你熟啲啦」

原來Zoe已經走咗。

唉,如果我今年都仲係唔得就冇得怪其他人喇。

一入到班房就已經望到自己一個坐嘅車仔。

唔知係咪太耐冇見,成日都想望下佢。

但估唔到隔咗兩個月再返嚟,嗰班人都仲係煩住車仔,仲要比以前更煩。

係真係煩咗好多好多。

今日同Choco食完嘢返到去,見到車仔啲嘢俾班人倒晒落地下。

我望到嘅第一個反應係即刻幫佢執返晒地嘅嘢。

「啲嘢又唔係你嘅,唔好執啦」Choco叫我。

「啲嘢車仔㗎,你都幫下我啦!!」

「唉,怕咗你喇,執啦執啦」

將地下嘅嘢執好之後,我將所有嘢放返去車仔個位。

希望個傻仔唔會知有人搞過佢啲嘢啦。

如是者過咗三日,Choco都開始習慣每日食完飯返嚟第一樣做嘅嘢,就係幫車仔執嘢。
小雲真係好好
加速
小雲
車仔
sorry 小雲
迷雲黨

小雲唔好再好似咁走咗去喇
爺爺
@甘仔
入雲我信
爺爺係俾人飛起架!
車仔某程度都係飛起小雲
雲佩斯
係小雲避佢
係車仔想一腳踏兩船
gay
今晚仲有
以為冇人會知添
好多人都鍾意小雲
J緊
迷雲黨主席係我
有冇示意圖
中二學生妹都啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞