[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
佢會唔會開
都係訓先 訓唔著就搵你哋
黑洞冇得直接開
見到有個問咩事,個個係到SAY SORRY就覺得好搞笑
其實諗諗下,喺嫲嫲到住都幾好,可以逃離下呢個令人身心俱疲嘅屋企,又唔使再日日俾人鬧。

而爸爸媽媽佢哋仲要每隔幾日先會上嚟探我一次。

話就話想睇下我,其實就係想睇下我温書温成點,上嚟抽問下我書。

就連我生日,爸爸媽媽都冇上嚟陪我。

反而係爺爺出去買咗個蛋糕,然後同嫲嫲三個人分嚟食。

雖然我好似俾人囚禁咗喺到十日咁,但係我一啲都冇唔開心。

正正因為嫲嫲唔會逼我温書,會叫我唔好温同休息多啲,我啲壓力都冇平時咁大,連背嘢都背得快啲。

十幾日嘅假期轉眼就過,今日就開始第一學期考試。

「好驚啊,第一科就考中文」小雲對我說。

「你已經係全班中文最好嗰幾個喇喎,點會有事啊。行啦,夠鐘上課室考喇。」

其實小弟由細到大都唔係話好驚考試,只會當係平時做功課咁做。

因為緊張反而只會令到自己嘅表現差咗,搞到發揮唔到應有嘅水平。

「各位同學麻煩檢查試卷嘅頁數有冇錯漏。如果冇嘅,我哋喺9點正就開考。」

一揭開份卷…… 𡅅,係文言文…… 今次一定唔合格,唯有盡力做啦。

經過一個幾鐘同古人嘅對話,我已經攰到想死。

唔知點解,每次考完試都例牌有啲人出嚟擾敵。

「頭先份卷真係好淺,我用咗半個鐘左右就做完喇」

「第三條個語譯我之前做過,都幾肯定個答案係……」

唔明呢啲人係咩心態,不過真係好煩。

「一陣食完晏一齊留喺學校温書好冇啊?」我問小雲。

「好,緊係好啦!!但係你唔使趕住返屋企咩?」

「屋企都冇人,我返去又係自己一個,唔返啦」我回應。

我哋學校有個政策幾好,就係考試期間啲課室會長開,提供個地方俾學生留校温習。

食完嘢我哋就返返自己課室,一打開門就見到Zoe戴住耳機一個人睇緊書。

「Zoe~~ 你温緊咩啊」我興奮地問。

佢冇應我……

應該係個耳機太大聲所以聽唔到。

「唔好阻佢啦,我哋坐另一邊温」小雲對我講。

呢個三人組合喺課室唔知點解硬係有少少尷尬。

有樣嘢我諗極都唔明。

明明小雲同Zoe就唔熟,但係佢地就好似互相唔鍾意大家,搞到我好似夾咗喺中間咁。

差唔多6點左右我哋就離開課室,但係Zoe就繼續留低孤軍作戰。

跟住落嚟嘅半個月,每日都係重覆一樣嘅流程,考試,食晏,留低温習。

「呼,終於考晒喇!!」我大叫。

「真係好辛苦呀,日日都喺到對住啲書」

小雲講完之後嘆一嘆氣。

「我又覺得冇乜嘢喎,咪同平時差唔多」

「係咪傻㗎,日日留喺學校6個鐘都仲話同平時差唔多!!」

「咁真係嘛…」我愈講愈細聲。
出定朝早嗰篇
女人內鬥
呢邊好似仲激烈過曉G果邊
Zoe: 我識車仔先㗎
搵人開新po11sir 1001
又唔開
痴線琴晚爆左4個po
開直播台有冇得諗
廢事講故台全部變吹水post
感情台?
感情台好似推得上吹水熱門
講故台咁多個禮拜都好似推唔上
可能連仔唔俾
咁故台算啦
直播台好似幾好
冇熱門 不過唔知推唔推得上吹水熱門
成人台
早晨呀
呢個好
嚇走絲打呀
一訓醒發現個post爆咗
任post KimG圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞