[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
準時11點應該會有
好感動仲有新讀者

一陣11點就有文喇
廿仔
幫下你手做下管理
新讀者留名
飛𨋢巴你係新讀者咩
我認得你㗎
咪係囉
轉眼就到咗小息,我留咗喺課室冇落到小食部。

唔知點解冇咗Zoe一齊就冇咗落小食部嘅動力。

當我以為Zoe唔喺到嘅時候佢哋就唔會搞我,我錯喇。

「冇咗Zoe就匿喺角落頭做毒男?真係抵人哋飛咗你」嗰個女嘅過嚟串我。

「Zoe唔喺到就好喇,今年等我哋好好照〜顧〜你啦」一個佢嘅朋友搭嘴。

喺跟住落嚟嘅三日,依然咩事都冇發生。

我諗佢哋都係吹下水啫,應該冇嘢可以做嘅。

至少直到今日嘅Lunch Time前,我都係咁諗。

食完飯返到課室,我喺門口就已經見到我個筆袋,都心知不妙。

望入班房,我書包嘅嘢俾人倒到一地都係。

其他同學為咗唔好得罪佢哋,都選擇當睇唔到件事。

但係竟然有兩個人喺到幫我執緊地下嘅嘢。

我諗佢哋應該冇發現我靜靜地行緊去佢哋後面。

Choco:「日日咁執法我哋執得幾多次,佢一陣自己返嚟搞咪得囉」

小雲:「咁我哋食完嘢返嚟又冇嘢做,你咪當幫下我囉」

Choco:「唉,佢點對你啊,你仲對佢咁好」

呢個時候我決定出聲。

我:「Errr……唔該晒你哋啊」

小雲一見到我就拖埋Choco走咗。

諗極都唔明,點解小雲又要係咁避我,但係又幫我執嘢呢?

可能小雲真係太得閒啦,應該係。

執齊晒啲嘢我就坐返去自己個位,但係櫈都未坐暖就有個肥仔過嚟。

「呢幾次只係對你小懲大戒,下次我哋就唔會再留手」個肥仔一邊講一邊篤我額頭。

其實我完全唔知點解佢哋班人會係咁針對我。

我有得罪佢哋咩?

事後我有嘗試揾Miss Chu同媽媽講發生過嘅事。

但係佢哋嘅回應令到我對佢哋都好失望。

Miss Chu:「同學之間難免會有唔鍾意對方㗎啦,佢哋都係同你開下玩笑啫,唔好介意啦」

可能喺Miss Chu眼中,我只係一個成日都揾佢投訴嘅麻煩學生。

媽媽:「將來你出到社會都係咁上下㗎咋,總會有人係針對你,早啲習慣下都未嘗唔係一件好事」

而家嘅我睇返,只係見到一個想避免麻煩嘅老師同一個不顧子女嘅家長。

佢哋班人對我嘅騷擾一日比一日嚴重。

心情好嘅日子就喺我個位倒下水,心情唔好嘅日子就幫我沖下涼。

雖然係好煩好討厭,但我都漸漸習慣呢啲日子。

直到呢一日,事情終於起咗變化。

唔係一件,係兩件事。
聽日補返前2日遲出嗰篇俾大家
班bully真係好撚垃圾
最睇唔起欺凌人果啲垃圾

小雲加分
咦我諗住留喺隔離新故
又會咁嚴重都有
今日就知
一定要重罰呢啲人
現實真係會有
第18章 – 妳一直都在

就算而家Zoe冇再同我同班,我都有keep住喺學校温書,但已經冇咗有Zoe陪住我嗰時嘅衝勁。

以前我都唔信,但兩個人一齊温書真係會事半功倍。

雖然同Zoe温書嘅時候,我哋係各自戴住耳機好少會傾偈,但總會有啲休息嘅時間玩下放鬆下。

前排有次我落小食部有撞到Zoe㗎,但係我見佢同E班一個靚仔食緊嘢,搞到我都唔係幾好意思行過去打招呼。

之後我又有試過喺放學後過去佢班房,想揾佢一齊温下書,因為我知Zoe一定會留喺學校留到起碼6點。

點知我行到去佢班房門口,又係見到Zoe同嗰個靚仔一齊坐喺班房有講有笑咁。

咁唔通我就咁行過去坐埋喺隔離咩,緊係即刻走啦。

結果我搞到而家11月中我都未同Zoe講過一句嘢。

唔知今日係咩好日子,班人竟然冇喺Lunch Time走過嚟煩我。

一落咗堂,我就將堆今日唔再用嘅書放返入locker。

當我踎低放緊啲書入locker嘅時候,

「砰!砰!」

個locker門唔知俾咩人好大力咁撞到,搞到成個locker門直接撞向我個頭再彈返轉頭。

我成個人即刻由跪喺到變咗瞓喺地下。

雖然個頭痛到我起唔到身,但我嘅意識依然清醒。

「Mary姐,佢好似冇咩事喎」

「冇咩事?佢搞到Zoe同我哋絕交仲想冇咩事?」

「咪係,Zoe從來都冇咁樣鬧過我哋,自從識咗呢條友之後就變晒。等我補多下!」

「停手呀!!!」

「砰!」

我淨係feel到個頭俾人再好大力咁打咗一下,然後就冇咗意識。

跟住我唔知暈咗幾耐。

一擘大眼就已經喺學校醫療室,望出窗外面,原來太陽都已經落山。

「車仔!!」

小雲一見到我就衝入嚟攬住我……

到底發生咗咩事???

小雲唔係嬲緊我㗎咩???

我係咪昏迷得太多日,連幾時同小雲關係好返都唔知。

「你知唔知你擔心死我喇!!」

小雲一邊講一邊喊。

「吓,我冇事喎……」

到咗呢一刻,我依然唔知頭先發生過咩事。

「你咁樣都話冇事,頭先叫極你都唔醒呀……」小雲無奈地說。

「話我知咩事啦,求下你」

我用一臉誠懇嘅樣子對住小雲。

「我坐咗喺你隔離2個幾……」

「Ahhh……都係唔講喇,唔講喇,唔想再提啊!!走啦我哋,我幫你執好嘢㗎喇〜」
樓主11點又係唔得閒 所以早出先

今日仲有2篇
bully死全家
早晨青豆sir
果啲人渣嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞