[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
今晚11點仲有
有文
自推
陳sir:「除此之外,我知道你鍾意留喺學校温習,所以我已經用我嘅名義幫你book咗呢到嘅每一個timeslot,你可以喺課餘時間無時無刻嚟呢到,冇人會阻止你。」

嘩,咁誇張,我聽完嗰下真係嘴都O埋。

我:「其實唔使咁誇張啦……」

陳sir:「哈哈,唔使覺得好似係我罰你留堂。你鍾意嚟又得,唔嚟都得,我唔介意嘅。總之呢到就已經book好晒,你想用就用啦。」

嚇死我,仲以為一定要定期嚟報到下。

不過呢到環境都幾好,又有冷氣又夠晒靜,成個自修室咁。

我諗我之後都應該會成日嚟呢到。

我:「陳sir,如果我帶同學一齊嚟呢到得唔得㗎?」

陳sir:「當然可以,呢啲嘢你自己決定啦。只要唔好嘈到隔離教員室就OK」

一陣返去叫埋小雲放學一齊嚟呢到先。

我:「多謝陳sir,今次真係麻煩晒你喇」

陳sir:「唔使咁客氣,呢啲我責任嚟。如果我早啲發現就唔會發生尋日嘅事喇,以後有咩事直接揾我就得,我哋都知Miss Chu係點嘅人㗎喇〜」

陳sir講完拍一拍我膊頭。

陳sir:「行啦,第一堂就係數學,我哋一齊上去啦」

今次係我第一次覺得有老師關心自己,至少係入咗呢間學校後嘅第一次。

「你返埋位先」陳sir對我講。

「尋日喺呢個班房發生過咩事,相信唔使我多講。我唔希望喺呢到再發生呢類欺凌事件,今次佢哋一人一個大過都只係小懲大戒。如果有人再犯,個懲罰一定唔止係咁少,希望所有人都要好好記住。」

「冇咩問題嘅,我哋今日教……」

小息嗰陣,小雲行咗過嚟。

「傻仔,一陣食唔食晏啊?」小雲問我。

「你唔使同Choco佢哋食咩?」

「見你一個人食咗兩個幾月咁慘,係咪陪下你都唔得先?」

「點會唔得喎!!」

「等咗你呢句好耐喇……」“我”愈講愈細聲。

如果車仔一直都肯同“我”一齊食飯一齊放學,我哋嘅關係會點呢?
小雲~
同小雲瘋狂溫書
「等咗你呢句好耐喇……」“我”愈講愈細聲。

如果車仔一直都肯同“我”一齊食飯一齊放學,我哋嘅關係會點呢?

唔明呢段
轉小雲視覺
係咪陪下你都唔得先?
温Bio
聽日咪知
今日仲有冇
小雲繼續加分
小雲啊
in 小雲 we trust
11sir,再見了,還會再見嗎?
咩事?
好唔好開個文宣PO頭係時事台到吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞