[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
end就係上左連登識左班巴打
唔好
冇巴打冇呢個故
In 小雲 we trust
當年大家都係咁樣炒車
記得有個點人數留言
好似28對0
28嗰邊應該冇我份
第14章 – 招惹的禍

同Zoe坐雖然有好多好處,但亦令我惹到啲不必要嘅麻煩。

今日,佢哋又趁Zoe唔喺到嚟揾我。

男:「點呀,溝到我哋Zoe姐未?」

女:「算把啦,佢副咁嘅死樣,咪又係一條書蟲」

男:「人哋每日都特登留低喺到陪Zoe留到6點,你話佢對Zoe冇嘢我都唔信啦」

雖然話我同Zoe係一齊留低温書,但其實我哋都係各有各戴住耳機做嘢,有唔識先再問下對方。

呃……應該話係我問佢先啱……

小雲喺呢個時候行咗過嚟。

小雲:「收聲啦你兩個,人哋同邊個一齊又關你兩件肥嘢咩事」

女:「咁又關你咩事呀八婆,一睇就知人哋個心喺邊個到啦,你只係一個乜都輸俾Zoe嘅垃圾咋」

男:「咪係囉垃圾,你二奶嚟咋」

小雲聽完佢哋講嘢開始眼濕濕,粒聲唔出就跑咗出班房。

女:「話兩句就走,果然係垃圾」

我亦都跟住追咗出去。

當我追到出去樓梯,我已經見唔到小雲嘅身影。

我憑直覺揀咗向下行,一直落到底,去到學校嘅危險品收藏庫。

呢到雖然叫做危險品收藏庫,但呢個收藏庫已經荒廢咗好多年,變咗一個擺枱枱櫈櫈嘅地方。

入面雖然唔係好大,但勝在有枱有櫈,最重要係仲有冷氣,所以我同小雲平時就係喺呢個屬於我哋嘅小天地食晏。

一打開門就見到伏喺枱面喊嘅小雲。

同當時喺實驗室一樣,我坐咗喺旁邊一直聽住同睇住小雲抽泣,但唔知可以做啲乜,淨係覺得無力感好重。

我覺得今次我點都要做啲嘢,畢竟係因我而起。

突然我有股唔知邊到嚟嘅勇氣,就咁雙手攬住咗伏喺枱喊嘅小雲。

好彩小雲冇縮開,如果唔係我都唔知以後點面對佢。

攬住咗10秒左右,小雲終於開聲講嘢。

「到底我有咩比唔上Zoe……你答我……」

一時之間問我,我都唔知要點回應。

唯有是但講啲嘢啦。

「Errr……冇啊,係運動差少少同讀書差少少啫」

我攪盡腦汁先答到佢問我嘅呢條問題。

小雲聽完我句嘢後喊得愈嚟愈犀利,

「連你都覺得我比唔上佢……」

死,我係咪講錯嘢……

「我唔係咁嘅意思呀……你除咗嗰啲嘢之外樣樣都好過佢㗎」

我一邊講一邊好似摸小動物咁掃佢個頭,希望佢心情可以平伏啲。

喺呢個細小空間內嘅時間就好似靜止咗一樣,完全唔知外面發生嘅任何事,唯一嘅聲音亦只有小雲嘅哭泣聲。

過咗唔知幾耐,小雲終於冇再喊。

「我冇嘢㗎喇,快啲返上去攞嘢走啦」

小雲企起身就捉住我隻手行出去。

「原來已經天黑」我望住個天自言自語。

「仲發夢,再唔行就俾校工鎖個書包喺課室㗎喇,快啲啦!!」小雲叫我。
死偽毒
「Errr……冇啊,係運動差少少同讀書差少少啫」
車仔真毒嚟
唔識氹女係咁上下㗎喇
衰11嗰啲就一定唔係囉
我要小雲呀
why not both
屌樓豬你同隔離個大仆街一樣咁抵屌
@11蛇 有人揾你
已經成篇都小雲
兩個都好正 不過有一個正啲
點解啊
咁遲鈍
已經同上次比有進步 今次有攬住人哋
In Zoe we trust
終於有人識欣賞
player
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞