[校園] 《再見了,還會再見嗎?》(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
間接爆咗

星球大戰
今晚Zoe主場

敬請期待
大仆街好勁
第15章 – 孤獨的女生

今日Zoe講嘢變到古古怪怪,又好似有啲唔開心咁。

「一陣我哋一齊食飯好冇啊?我想食晏嗰陣傾下中文嗰個匯報」Zoe問我。

「哦,冇所謂啊,不過我要同小雲講聲先」

我趁仲係小息就盡快過去揾小雲話佢知,費事到lunch time先突然放人飛機咁衰。

「小雲,一陣我同Zoe食晏順便傾project啊,你今日自己食ok嘛?」

「又話以後都同我食晏,呃人嘅」小雲生氣地說。

「係㗎……不過今日真係有嘢做啊……放過我一日得唔得……」

我開始有啲驚。

「講笑咋傻仔,咁我同Choco佢哋食啦,冇問題啵〜」

小雲講完之後仲笑一笑。

差啲唔記得講,小雲喺上學期係全班第三,所以而家係同班第四嘅Choco一齊坐。

有時真係唔明啲女仔點解可以咁好傾,識咗一排就熟到攬頭攬頸,仲要拖住手去廁所。

食晏嘅時候,我同Zoe留咗喺學校食,坐返喺我哋平時小息坐嘅長枱。

「其實……我今日唔係想傾個匯報」Zoe細聲地說。

吓,咁叫我嚟做咩?

「咁係因為咩事啊?」我隱藏自己心入面嗰句。

「我同佢哋兩個鬧咗交……」

「我覺得你唔好同嗰兩個人做朋友仲好啦,佢哋淨係掛住玩又唔讀書,一個包尾一個尾二,同你都完全唔㚒」我勇敢講出心底話。

「唔得㗎,佢哋係我喺小學最初識嘅朋友嚟,所以我都好珍惜佢哋。嗰陣佢哋成日都保護我……」Zoe將佢以前嘅經歷講咗一次俾我聽。

佢愈講就心情愈差,但係又好似未唔開心到會喊出嚟。

不過就算佢喊我都未驚過,話晒我都已經有豐富嘅應對經驗。

「怕咩啫,朋友冇咗咪再揾過,唔使對佢哋咁上心啦,我而家咪係你朋友囉」我自信地回應。

「車仔,我之後可唔可以同你同小雲一齊食lunch啊?我冇咩惡意㗎,只係一時間唔習慣一個人食」

我諗咗一陣,諗到小雲又好似唔鍾意Zoe,咁點樣3個人食飯啊。

點算好……

「你係咪怕小雲唔鍾意我啊?不如我去問下佢啦,可能佢會ok呢」

「咁又唔使,我自己去同佢講都得嘅」我回應。

話就話由我自己去講,但實際要點講我就真係諗唔到。

靈機一觸,不如今晚打俾阿天問下意見先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞