是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
油塘人鏈好似見過你 大埔都見到你 加油
有人溝女
靚畫加上特別旁述
#clap#p 巴打/絲打請受我一拜!!!
可唔可以留個tg呀 我都想出去畫嘢但唔夠薑 (有畫開speed drawing) 我哋應該幾夾
我有個詛咒遊戲機嘅 FB page
今日發生嘅事,相信大家都會知道
因此我唔會比警察係我視線範圍內出現
不過係有野發生前,我畫左唔少畫

修頓球埸準備宗教集會的人潮,和打籃球的市民

突然,有人開始向中環方向遊行和叫口號
在遊行時間還繼續營業的餐廳,值得尊重

教會入面的飲水區和等待去廁所的人龍

金鐘,中信橋上看戲的人群和記者,以及橋下面的戰線

在中信橋野生捕獲林卓廷,他正接受外國傳媒訪問

示威者換裝離開,有記者從傘陣外拍攝

撤離後,在連儂隧道看到有街坊清理受糞使污染的紙張

時間地點保密,有示威者腳中顏色水
在傘陣下更衣和抺腳

食煙休息的勇武們
繪畫途中有法新社的記者訪問我

還有更多抗爭者個人繪畫,時間地點保密
幫推

[制裁黨鐵] 低調跳閘方法 必定通關
https://lih.kg/1524993
巴打小心
法新社係咁叫我哋戴返罩怕影到我哋
Btw好靚
是咁的
今日入唔到機埸,係無安全撤離路線下無意入去東涌博命
判斷形勢後決定直接係青馬收費廣埸折反

今日和理塞的確塞左好耐車
係架巴士上面訓左一陣,醒返都仲未到長馬橋
所以求其畫左D野
我甚至有時間研究點樣畫雲同埋樹葉

之後再自已FF個祼女
不過畫畫下成班人落曬車,所以無執返左腳嘅長度問題

落車之後,見到有抗爭者指揮私家車,比佢地接人去機埸或東涌
不過我收到唔少消息就係機埸同東涌無咩巴士出到黎,所以我直接過對面線搭車走
是咁的,我唔夠膽去罷工
所以都無去罷工集會

原本以為夜晚大埔會有衝突,點知原來係無料到
所以係平行時空之下畫左D野

早上路過何郭佩珍
外牆已經被塗上針對校長的字句,有學生在校門外示威,街坊在畫面外(馬路另一邊)觀望

在我慢慢繪畫學生的時候,有幾架警車接報到埸。
警察到埸後馬上直奔學生群,逼使他們四散。
另一邊的街坊馬上指罵警員,我見情況開始失控就收筆離開。
因此我建議街坊同學生企埋一齊保護學生
晚上再回來何郭佩珍
由於校長已經離開,所以沒畫甚麼東西。

聽說大埔廣埸有播影會,所以隨便畫一下

隔離公園激烈討論嘅老人家
其實兩個都係深黃,但唔知點解好鐘意整稲草人出黎互片

播影會的小小物資,投影機和貼滿「良心放映會」的雨傘

今次真心尻畫

同埸加影係琴日係畫室畫嘅塑膠彩
重繪某張8月5號係大埔超級城嘅速繪

可以參展
是咁的,原本今日去到機埸,點知囉漏左畫筒
所以淨係畫到一張畫
而且現埸有一堆綠衫守緊個巴士站,我唔太敢一支公同佢地對望
所以係柱後面尻畫,D透視錯曬

前面有幾個人坐係度等車走,
中間有堆防暴傾緊計,後面有堆記者同防暴圍拍個執逹吏

係機埸撤離之後,去左連城畫人靜坐

有記者係現埸拍片直播,其實和理非集會畫黎畫去都係咁
唔會有特別野畫到

集會人士後嘅樓梯,休息嘅人同埋路人

晚飯過後,人群都去了新城市廣埸
有英國旗手向樓下的市民舞旗

圍連儂柱嘅人我懶得畫,因為畫黎畫去都係咁嘅樣

聽日,遮打見
美國領事館先係真章
加油呀 注意安全
我係走佬優先
安全回家,局勢急速變差
後半埸基本上都係走緊佬

在烈士記念碑前遊行的民眾
佢地高舉美國旗,叫著英文口號,呼嘯美國通過<香港人權及民主法案>保護香港

舉著PEPE的女士

在遮打花園外的遊行群眾

民主港女像
由於腳部被前面的民眾擋住,所以不小心畫長了。
繪畫中途聽到「中環站要人,有狗入站打人」,馬上收起畫並到地鐵站出口畫勇武派手足。

地鐵站樓梯攻防戰
有勇武手足拉左幾條水喉在地鐵出口戒備,阻止地鐵站內的防暴衝鋒,更有人搬來一袋袋垃圾,淋濕做路障。
有記者在現埸拍攝,出口的玻璃亦被塗鴉。

另一邊在皇后像廣埸出口的電梯防線
勇武手足用垃圾和鐵欄塞住三個電梯口作為防線,亦扯爛監視鏡頭。
原本想慢慢畫清楚防線的細節,結果防暴就在最右面的電梯衝出來,逼使我緊急撤離

撤離過程中看到有一男一女,舉著標語和揮動美國國旗

撤離過程中看到往美國領事館的山路
人有很多,美國旗也有很好,但沒時間詳細記錄。

撤離過程中看到一班勇武準備作戰,所以我停下來為其中一個勇武手足留像。
因為我的使命主要是記錄勇武手足的英姿,其次才是和平示威集會

這位手足輕裝備,拿著一支帶有支節的金屬柱
除了武器和戴面巾以外以外,其實他的裝備跟其他投爭者是一樣的
畫緊港女像果陣
POPO已經係中環站打緊人

原本真係想衝落站入面,
不過見到勇武手足係樓梯SET防線,我就假設站入面都係狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞