是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
支持你
要小心安全
冇gear食煙好傷
係放煙之前會走佬
幫推
時代革命第二波----經濟戰線----趕走親中財團
真香港人在2019年6月開始的大時代付出了大量傷痛、血汗和生命代價,令自由世界的人民領略到真香港人對抗中共港共的不公義的無比勇敢與極高智慧,全世界都肯定真香港人是最偉大的民族之一。中共的卑劣手段及與民為敵惡魔本性令真香港人更堅定雙普選及民族自決才是未來的出路。

因此我們應該進入下一波時代革命:在經濟上趕走親共財團與用貪腐養大的中聯辦(至少要他們減血九成),這些官商勾結財團是會牢牢掌握佢地嘅不公義制度,為了利益佢地會壞事做盡。

我們應該建立抗共經濟,區別於親共財團,我們要通過與歐美的聯繫說服歐美(包括香港人權法等等方式)制裁香港的親共財團的出口及其他經濟活動,同時保持讓真香港人的抗共經濟保持免稅、免制裁優惠

我們絕對可以在這個全球經濟轉型時創造奇蹟,理由如下:

1.香港人的經濟活力、專業精神、全球網絡非常適合industry 4.0及因中美貿易戰需重建的供應鏈,我們可以建立flexible workshop新經濟模式製造靈活的訂單;

2. 香港在90年代有大量的工業技術人才,我們可以利用網絡聯繫重啟他們的技術talent (例如在連登中發表「職得做xxx的入黎」,我們可以製造出比淘寶優質的產品,真香港人現正開始大量參與使用及研發人工智能可以擴展我們的生產能力千倍或萬倍,因此我們可以製造出與淘寶一樣versatile 豐富多彩的產品系列 https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/janakirammsv/2019/08/12/why-aiot-is-emerging-as-the-future-of-industry-40/amp/

3. 有足夠的香港及海外資金願意投資香港的抗共經濟,尤其是建立的人網絡為產品增值,industry 4.0的產品可以由全球供應鏈合作而成,真香港人正是適合在其中扮演agents;

4. 抗共經濟可以在香港本土迅速成長,我們可以借助文宣的經驗說服香港人大量購買使用抗共經濟的產品;

5.可以考慮用非牟利捐款形式開始智囊及商會,團結越多人越成功,協調logistics 也是真香港人能夠做得最好的。商會也要分辨是否有親中商人混入真香港人經濟圈;

6.真香港人投入新經濟一定會得到全世界的支持,因為industry 4.0正是需要真香港人的特質作為領頭羊,而不是中共貪腐結構下的工業人。不可否認,中國的industry 4.0是相當領先,但他們搞的并非歐美期望的將部分workshop留在歐美(global players,regional segmentation),真香港人就可以做得到 https://www.google.com/amp/independenttelegraph.com/big-data-analytics-in-manufacturing-industry-market-2018-global-industry-insights-by-global-players-regional-segmentation-growth-applications-major-drivers-value-and-foreseen-till-2023-360-mar/10793/amp/;

7. 要達到經濟獨立并最終令中共給予真香港人雙普選,我們仍然要間中用抗爭用選票打低親中建制,但請真香港人be water,盡量不要流血或被捕。

本人上述建議只是拋磚引玉,請更多專家們為抗共自主經濟出謀劃策。

光復香港時代革命
攬炒巴個集會,我緊係有去啦
不過純和理非埸好少野值得我記錄,因為在埸好多記者望住個台

黎到果陣,入口塞左堆人
因為入去會埸嘅路比花槽同水池頂住左
遮打本身個設計唔係比人搞大型集會,係想你繞過水池同花槽睇花草
面對今次六萬人嘅集會係完全癱瘓

一不過我都搵到位入去,二樓平台企滿左集會人士同記者,仲有人舉美國旗

係遮打外面望番入去,見到好多人囉英美旗

有人準備左個爛櫃當腳踏咁比人上平台

埸內嘅救護站

集會有一堆人舉英美旗

完埸後,舉英國旗的人聚集在一起唱" God Save the Queen"(天佑女王--英國國歌)
唯發起人準備不足,背景音樂過細而且所有人皆不熟悉歌詞,所以唱得一塌糊塗

聽日紅土見(或者係冒險樂園)
後日去遮打
欣賞,但畫功真係一言難盡

目前係高速速寫
抽象藝術家
雖然係畫室嘅練習係三十幾分鐘嘅速寫
但你要知道,實際上我每張畫最多得十幾分鐘我畫
有D電光石火嘅野甚至一兩分鐘就無左,或者要緊急撤退

根本無時間同機會仔細雕琢
今日我係銅鑼灣入埸,SOGO門口塞左一堆人唔出又唔入
然後突然落好鬼大雨

好彩我D紙無濕曬

撤退入後面嘅東角商埸,係入口望番出去
嘩,真係唔洗行

所以我索性係商埸行下街先
跟住我見到間畫鋪Nari ArtShop,順便同果個畫師姐姐吹下水交流下
順便委託佢幫我畫畫

係示威現埸仲敢照常營業,本身已經係信任示威者嘅表現
所以值得開名表揚同埋宣傳,無論間鋪本身立埸如何

其實商埸多左一班黑衫人支持本地經濟,買下野咪幾好
點解有D鋪頭要拉閘閂門呢?

我見勢色唔對,索性係後門走佬
點知比我撞到條秘道
係東角商埸同世界貿易中心之間有條路可以行出告示打道
雖然都塞滿左人,但至少可以行出去。

之後我再硬推左幾個街口,爬欄杆入左維園
一入維園我就見到一班細路係遊樂埸無憂無慮咁玩
所以我就走左入涼亭畫佢地

興世無爭嘅細路同周圍嘅集會人士相映成趣,但細路本身唔係應該係遊樂埸爬下鐵架咩?
無錯,今日嘅集會係為左班細路未來可以安心咁樣玩

之後我行左幾步,入左大型帳幕入面

跟住我去左小食亭買左個蛋糕
在維園唯一嘅補給站就係維多利亞茶座
理所當然地坐滿左人,而且係災難性飢荒
不過果度竟然有印度料理賣!
如果唔係咁嘅緊急關頭,我都想去食下印度飯

在大球埸正中央,有民陣搭建嘅大台
但Lee個大台係屬於大家嘅,人人都有平等嘅權利上去講野
大家都冒著雨發表自已係運動入面嘅感想。
亦多謝隔離位小姐幫我擔遮,因為球埸係無瓦遮頭嘅。
無佢遮我根本畫唔到畫
樓主越畫越好
May Be
不過有D Moment真係無時間雕琢
巴打今日係咪多左時間畫
或者唔洗驚幾多有狗推
可以好安心咁畫?

明顯睇到今日線條修飾多左細致左
個畫面都易d想象到
係,仲有適應左雨戰
加油
有機場見到你就say個hi
細節決定質素
越多時間加細節,幅畫會越靚
當然,前題係第一筆唔好落錯

有時候無狗,但又要趕住去其他更重要嘅地方就唔加咁多細節
或者現埸唔適合畫畫,但又勉強逼出一個位畫,咁都要急急腳畫完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞