是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
今日係中華民國國慶
大家為左嘲諷中國決定大搞興祝活動
由於一早講左係尖東搞引來一班警察坐陣

大家五支旗桿下聚集,高舉青天白日滿地紅旗(仲有一支美國旗)進行日常嘅示威活動。
叫下六大訴求,喊下黑警死全家等等…
周圍有十幾架警車,有一堆綠衫企係度坐陣

其實無咩新意,但我地都要諗辦法維持抗爭熱度

班綠衫突然捉人,示威者包圍佢地,被記者圍攝。

我在外圍只見到班警察比人圍攝。
最後果個人比人放番出黎。

果個人放番出黎之後,向記者展示佢爛左嘅口罩。

佢比係廣東道比綠衫逗過一次,然後轉角之後再比綠衫惡意截查,仲扯爛佢個口罩。

一隊綠衫係一間拉左閘嘅鋪頭前面列隊罰企。

係難得有機會近距離畫綠衫嘅機會,畢竟唔知道佢地幾時會咬人。

過左一陣氣氛靜下來後,記者終於有時間食番杯新地

由於今日係平日,而且警察準備圍捕(畢竟尖沙咀碼頭係死位)
所以我直接撤離
因為沒有警察,所以大埔的人鏈十分和平

開始人鏈前,大家在風水廣埸的座位等待

有人高舉「黎明來到,要光復這香港」的紙牌,也有人囉吶吧出黎播「肥媽有話兒」

召集後,大家都站在路邊玩電話

而且成晚大多數時間都無拖手,反而係開手機電筒做效果

其中一對怕羞嘅男女拖著PEPE公仔,不作直接接觸
PEPE ZONE

人鏈經過「廣記粥店」,粥店不但正常營業,仲搬出一箱水給大家分發。

大家快點來用錢去懲罰他們!!

無故落閘的昌運中心,令閘內的飲品店見財化水。

雖然仲可以行隔離嘅夾公仔店入去,但隔左道大閘邊有人仲咁好心機搵路入去飲野?所以間鋪都囉囉聲拉閘收工

文娛中心對出的路面十分狹窄,而且還有巴士站。

但兩條人龍沒有搞混,大家各自排自已的隊伍。
維持秩序並唔需要警察

在人鏈周圍的學生們
好耐無見到樓主啦, 個日睇直播見到有個哥哥仔拎住塊畫板畫就諗起你
其實我一直都係戰地畫家

只不過前線好大你見我唔到咁解
今天九龍有遊行,雖然好混亂但沒有太大損失。
回程後參加民間悼念陳彥霖集會。

因為反「禁蒙面法」而戴上V剎面罩的巴打,他舉著美國小旗

搬揮路牌做路障的巴打

喺登打士街,示威者以魚絲,小巴站牌和其他少形物品築成小型路障,並指示私家車由行人過路處掉頭

有巴打站上石墩,說我們已處於龍尾,指著後面說防暴在後面幾個街口向大隊推進。

跟住進入走佬MODE,幾乎無時間停底畫野。
直至行到去深水埗某個十字路口

現埸好混亂,大家都無左前進方向,左面政府合署企左班防暴,後面有防暴推緊過黎。

最後我聽到一句「大家向Lee邊撤」
我就知道大家開始散水,我就直接行去政府合署。

果班持長盾防暴正被街坊屌走,有記者追攝。

我見行到去長沙灣,順便去天悅廣埸同卡鋪老細吹左陣聚下舊
如果今晚有人開Draft我應該會留底打下Deck

跟住我返左屋企果頭,食完飯之後有人搞悼念陳彥霖集會

公園擺放鮮花和砌成「真相」的蠟台,也有人燒衣。

現埸有人敲木魚念經,也有路人聊天。

戴上單車頭盔的父子,帶上他的兒子前來悼念

就算係小朋友,都知道陳彥霖係海入面死得不明不白
Eric Edison
?
好啦,原來我琴日見過你畫畫
我有行埋過嚟讚畫得好靚㗎
雖然你可能唔記得我
但我都想同你講一聲
小心,加油,同埋支持你
今朝早比人撚左去荃灣
然後發現無囉畫筒

所以拆返大埔,結果大埔變成左今日嘅主戰埸

今天下午來到大埔,見到一班警察聚集。

我趁開戰前快速繪畫了警察的外形。
他們設立防線,亦有人持雷明燈戒備

警察在前面隧道築起防線,有一個身形健壯的背心老人嘗試正面攻擊警察。

幸被守護孩子和FirstAid合力拉走,以免因提早開戰而造成無謂損傷。

其實我唔反對衝擊警察,但真係好睇時機。
畢竟現埸前線沒有其他勇武手足,得佢一個衝真係送頭。
在成班左膠頂住班差佬嘅情況下,真係無必要咁快升級武力。

守護孩子的黃伯

示威者在遮陣入面掘磚

可是兩個LV1新兵不懂得掘磚,要由老手指點

示威者利用水喉由平台花園搬運魔法物品到地面。

佢地運過花生油,面粉同埋玻璃樽

休息中的外國記者

之後我走左食飯,食完飯返黎後局勢急决升溫

晚飯回來後,見到警察在商埸外的一田橋用雷明燈指著樓上住戶,未知有沒有開火。
(事後有住戶窗戶損毀)

兩位議員監察(由區議員及其助理組成的組織)的成員和蒙著面的街坊聊天

一班記者在橋上和持「光復香港」旗的旗手對話

記者們在馬路上發現布袋彈彈頭,馬上趕過去拍攝。

畫畫下聽到「有狗快D走」,所以撤退入商埸。

警察由一田橋和文娛中心兩個方向包夾示威者,被一眾街坊圍屌

在文娛中心和大埔超級城之間逃跑的人們

街坊在商埸入面指罵玻璃門外的警察。

三個「議員監察」的成員(至少其中一個係區議員)向被捕者家屬跟進被捕者情況。
有D野好撞手神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞