是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
其實張畫值得另外開PO講
畫完長毛之後,我見到張飛,佢囉住大聲公準備喊話。
我諗住好似畫長毛咁樣慢慢雕,但張飛好快離開左,而且橋尾嘅水馬陣出左事。

有人不停敲打水馬陣同埋鐵門,甚至爬上水馬上面向警察叫囂,成班記者即刻舉鏡頭入水馬陣入面拍。
有警察噴胡椒噴霧,聽講有橙旗。
有示威者舉起「胡椒」紙牌提醒市民警察噴過胡椒噴霧。

之後那班爬上水馬的人突然向後跑,說有防暴正在水馬入面衝出來,橋上面的市民馬上逃跑並造成混亂。
幸好社民連攤位的主持人開咪令大家冷靜。
我心諗:「萬大事有長毛係度,再唔係推長毛出去撚狗」
(不過果陣長毛走左)

由於我聚精會神地作畫,所以我不清楚拍打水馬和胡椒噴霧嘅先後次序。
但我認為在毫無戰術意義的地方挑釁敵人只會令敵人提高警覺,危害隊友。
而且事後在狹窄嘅橋面亂叫人跑亦十分可疑。

當然,我們不應該捉鬼,因為捉鬼只會做成分化,也許他們只是做錯野判斷。
如果對其他人嘅行動有懷疑,自行判斷是否跟隨他行動方為上策。
[緊急呼籲]行動post 全部人幫我推
https://lih.kg/1600296
突然,有班人衝左出去夏慤道,係夏慤道嘅人幫未上柵嘅人爬過成個人咁高嘅柵佔領夏慤道

夏慤道嘅佔路情況,有人列隊搬運物資,亦有人推車搬運未明危險物資。

民陣糾察拉音響車過來,告訴夏慤道的各位他們提前結束集會,並根據「不反對通知書的條件」呼籲各位不要做違法行為,並且要在十月一日見到各位。

離開之前,我見到有個戴60926的勇武手足依著電梯準備殿後。

我只能簡略速寫他的形態,由於防暴正在推進防線,我甚至沒時間給他看到成品就要撤離。

金鐘巴士站塞滿等車市民,所有路線的隊伍都塞埋一齊。
有人用手機寫下「307」標示自已的隊伍是排307車

我等左一陣車都見唔到自已果架車,所以求其搭左架過海車成功撤離金鐘
死左Link
咩link
你果條
試下唔好用短網址
https://lihkg.com/thread/1600296/
唔該晒你
下次唔會
事實證明借POST唔會有人噤入你條LINK睇
自推三個鐘都無人睇
灣仔已經係戰埸,但我還是嘗試記錄細節
宏觀嘅畫面,比記者用鏡頭拍攝夠啦。
由於現埸兵荒馬亂,時間趕急,所以今日我嘅畫比較抽像

我係SOGO入埸,見到社民連成員舉著民間電台的旗幟辦街站。
他們更設立物資交流站給人交收物資,聲言:「如果你手上的遮無用嘅話可以放底比有需要嘅人」

無錯,今日係無不反對嘅遊行,幾乎所有政黨都不會出現在路上,極其量人民力量有幾支旗插係路面。
Lee個亦係我一路上見到嘅最後一個大型物資站

有示威者在遮陣掩護下係地下噴字

在遊行路線中照常營業的家居用品店,有不少示威者入去買野。
我成日話,有遊行係唔洗拉閘嘅,造成混亂嘅從來只有警察。
敢係遊行期間照常營業,本身已經係信任示威者嘅表現,不論立埸如何都應該表揚

示威者組成人鏈運送物資,中間留有空間給人急步跑過。
每當有勇武上前線的時候,他們都會拍手

在轉用碳筆之後,我很少畫這種宏觀嘅全境圖
不過在軒尼詩道東亞銀行對出的位置完全無記者在埸記錄現埸的人鏈
開始有人急步運送欄柵和竹支,
每當有人奔跑,在埸的人都會拍手

前線開始急速惡化,示威者開始用紙皮和膠紙制作盾牌。

在戰埸中坐下休息的義士
時間地點保密
今日嘅PEPE人鏈,好似完全無聲氣
係太子我只係見到一班等開住燈緊車嘅人
所以我連埋隔離嘅追思會一齊畫

七時幾,我到了太子地鐵站
有人舉辦追思會,現埸塞滿左一堆人,我甚至連馬路都過唔到。

但完全無人鏈,所以我去左一間良心茶餐廳食飯。
但因為果間小店太多人漏左我單,所以我等左個幾鐘先食到野

食完飯行返去太子地鐵站,見到對面街有一排人囉住電話。
如果佢地唔係成班人一齊開燈我以為佢地全部等緊車

我沿住條人龍向前行,行左兩步就斷左。
有一班貼緊文宣嘅人企係度吹水,其中兩個人載著V煞面具。
有個女仔孭住PEPE公仔,我仲以為佢地係人鏈搞手

跟住有一班舉住手機嘅人走左過黎,原來係果條「人鏈」由尖沙咀穿左過黎。

但佢地黎左唔夠十幾分鐘就十點,好快就收左皮。
仲要由頭都尾都無拖過手!
講到底都只係一班等緊車嘅人

無論如何,個人鏈活動係完左
我行番去地鐵站,見到更多嘅人
唔單止成個出口企滿左人,連對面馬路都滿左人。
我見時間唔早就撤離,因為警察隨時都可以衝出黎咬人
聽日,無論大家去邊都同我加油
和理塞完全唔夠人,而且聽到沙田開始有防暴驅散,所以直入港島。
結果步入死地,差D返唔到屋企。

我準時十一點半到左沙池,結果只見到一堆廢老

奏國歌之後,有十幾個手足大叫「光復香港,時代革命」
有兩個人離開果陣比記者同藍絲追攝

留在馬埸沒事做,而且收到沙田區重狗,我決定轉埸去港島。

途中在尖沙咀五支旗幟見到一班大陸人展示中國國旗,而且每個人都拿著一支小國旗。

到達港島現埸,見到一班勇武手足整裝待發。

有水魔法師調和魔法顏色水

在示威路途上默默營業的便利店,被眾人搶購補給品

在路邊商量去向的一群勇武手足

坐在樓梯休息的勇武手足
繪畫途中修頓橋傳來戰鬥聲而打斷了作畫。

利用望遠鏡勉強看到修頓橋上的警察,持圓盾防守高地

橋上戰鬥的時間,在橋下把酒聊天的老人們。

他們不問世事,保持中立,由始至終都食緊花生。

警察撤離了修頓橋,為和理非爭取到一條撤離的路線,有巴士職員疏導乘客離開。
我還想再畫一點東西所以決定留下。

事後看回來直接撤離不會那麼狼狽。

畫了一半被要逃難的畫。
有哨兵站在鐵柱上觀看前面遠處,下面有人拿對講機溝通。

但防暴由後面嘅修頓橋和下面的馬路衝出來,將修頓球埸附近的人都趕入內街
以下是一個灣仔圍捕嘅教事,因為逃難當中畫不清楚。

係灣仔逃難跑到中途,我走上了天橋看到了皇后大道東撤退的人海暫時放下了心頭大石,於是拿起畫紙畫畫。
事後睇返我應該直接向銅鑼灣突破,唔好停低食花生

突然在人群中間的雜物突然被鬼投擲燃燒彈燃燒,引起恐慌。
而且不遠處的人群當中有更多火頭,但視線範圍都是自已人…就怪了

防暴配合內鬼的燃燒彈由橫街發射催淚彈,從後面包夾這班人。
所有人別無選擇下只能向山跑

我躲進了商埸暫避,吃了不少TG,最後經後門出了堅尼地道
只是金鐘地面都是防暴,只能往跑馬地方向走,可是跑馬地方向都有跑上來說有防暴…

兩面包夾,這條路完全是死地,怎樣辦呢?
撤離路線不詳細說太多,總之我成功搭到過海巴士過海,但在土瓜灣塞住了被逼下車。
係土瓜灣落車之後,我有個備用方案就是走過去九龍醫院對出搭另一條路線回家,結果收到消息說所有巴士都取消了。
另外想截的士也沒有,所有的士都冚旗。
結果原來嘅生路,變成了另一塊死地。

我原本想走向火車站找的士總站,結果係某個十字路口看到一班黑衫由火車站方向操過來。

我屌左一聲。
我只係想返屋企姐,點解會變左做主戰埸?
跟住佢地解釋返話後面其實無狗,所以我順利搭到火車返屋企食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞