是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
是咁的,最近有上前線嘅人都應該會見到有一個ON9仔囉住塊木板走黎走去
無錯,果個係我
我唔怕出樣,因為我從來都只係路過嘅畫家
係唔比狗咬嘅前題下,我係越高調越安全,仲特登係件衫上面寫明我係藝術家
不過其他人切忌報夢
我幅畫認唔到人,但你自已認你係張畫入面我救你唔到
唔小心戳左你出黎就唔好

最近我開始用炭筆,用最短嘅時間記錄一D唔能夠用相黎記錄嘅野
因為好多時候前線瞬息萬變,好多野都係電光火石之間發生
而影相拍示威者幾乎係無可能,所以我嘅畫好有可能係某D野嘅唯一圖像記錄

今日我去左港島,仲跟左手足轉埸
一開始,我黎到維園集合
見到一個FullGear嘅前線人員,所以畫低佢

我隱去所有牌子和可以辨認身份嘅野,淨係畫左個正氣凜然嘅黑衣人
前線人員嘅肖像恐怕只有我一個人能夠幫佢留低

跟住班示威者向後走去銅鑼灣,係SOGO地鐵站附近停低

佢地決定佔領銅鑼灣並架設路障,不過有一堆傳媒影緊佢地
所以我就畫後面嘅示威者,佢指揮交通並讓私家車在行人過路處掉頭離開

示威者在雨傘掩護下拆除鐵欄制作路障,有個人走到我面前擋住我的視線,我覺得很有趣所以就畫下來

另一個角度嘅拆鐵欄

銅鑼灣有間家具店開左鋪
示威者馬上買了一大堆頭盔,眼罩,行山杖等物資,甚至好像連魔法用品也有
仲要係一百個一百個咁樣買
所以說,其他店鋪為甚麼關店呢?
肯開門做生意的絕對可以發一筆國難財

示威者決定轉埸往尖沙咀,四個FirstAid坐在地鐵月台地上休息和看電話

然後畫畫下有記者搵我做訪問

去到尖沙咀後,有個女士看到年輕人上前線而流淚,反而被她們安慰

其實我淨係畫到果個女人喊嘅樣,前面堆女仔都係作出黎嘅

尖沙咀的示威者用鐵欄製成路障,其中有兩個鐵欄做的新形三角路障

對峙期間,大批示威者用雷射筆照射警署頂樓,懷疑拍攝示威者的警員

畫完這張之後,速龍開始就殺過來,我判斷形勢過於危急所以直接撤離
畢竟我無裝備,就算我有裝備,同警察打架亦只會馬上被抓出來
我戴口罩都無用,因為現埸得我一個人囉住木板走黎走去畫畫
======================
我開左個Page放畫,得閒可以黎睇睇:
https://www.facebook.com/詛咒遊戲-398129711051869/

原本我係用塑膠彩畫下裝飾品,不過近期風格同目標唔同左,所以我直接開新PO
舊PO:
是咁的,最近我每晚都會出金鐘畫畫
https://lihkg.com/thread/1242506/page/1
睇完你個po然後諗住睇埋舊個個 見到個中門大開就發現原來一路有追你嘅畫

支持你 但你畫畫都要小心 狗會咬人的
放心,有狗會九秒九走佬
721 811
是咁的,禮拜一同琴日我都有私事出唔到黎
結果今日機埸變成了有出沒進的禁區
但我還是有幸進到靜坐區現埸記錄其他人無辦法記錄嘅野
方法我唔講啦,講左就會比人守死,總之係撞彩

8時左右,去到入境大堂安頓。
看到記者們在長櫈區休息,食飯

唔好問點解我會追住記者黎畫,因為記者係唔會採訪自已

堅持留守的人只會越來越少,
但他們還是聚在一起,用各自的方法訴說香港最近發生的事

地下有一排以英文為主嘅單張,途人路過都會睇下
問下我發生咩野事

有四個人舉起標語,面向接機口默站

然後有人溝女

日本記者採訪靜坐區

記者講嘅語言無辦法寫係張畫上面

離開時畫一下最近靜坐區嘅出口
小小的出口塞了六至八個警衛,務求外面的人進不了來。
有來接機的人鼓譟,因為他們被逼要係客運大樓外面迎接他們的親友
大佬,三十幾度啊,仲要無水無廁所,係咪痴線嫁!
痴線,完全推唔起
謝謝你用心記錄每個片段
不撤不散 各自努力
五大訴求 缺一不可
光復香港 時代革命
長期戰 不氣餒

唔好意思,阻你一陣
-
香港人重要日程:

8月15日:稅局接收工(1200稅務大樓)

8月16日:學界萬人炒聯手萬人集會(2000遮打花園)
8月16日:大家記得撳錢

8月17日:教師大遊行(1100遮打花園)
8月17日:光復紅土(1530紅磡馬頭)

8月18日:民陣大遊行(1500維園)

8月24日:觀塘大遊行(1300駿業街球場)

8月25日:荃葵青遊街(1400葵青劇院集合)

各位手足,到時見!
戰地畫家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞