是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
我屌,D次序亂左
https://www.facebook.com/hkbubnn/videos/419161198593486/
浸大學生新聞台出左我條片(無錯,係比人拉果個記者嘅台)
好彩比人拉果個人唔係上次跟我果兩個學生記者
點解唔影相
唔係度度都歡迎影相
同埋想順便練下畫
咁啲記者咪又係影
我唔係記者
同埋而家有好多人對鐘鏡頭敏感
是咁的,今日我走走下佬抽筋
所以只能直接離開
D警察真係痴線嫁,攔腰係橋上面殺落黎。

新和里遊樂埸的足球埸,有一班戴口罩的人在遊戲開始前踢波。

畢竟在口罩後面,他們還是一個貪玩的年輕人。
龍門側邊有萬國旗手列陣,看台亦坐滿等待出發的人。

一班FirstAid係隔離籃球埸整裝待發,有記者隨行訪問。

我在VCity下的巴士站內繪畫途中,看見前面的十字路口有綠衫警察向示威者衝鋒,所以我馬上衝入VCity避難。

間Vcity閂曬所有出入口,得番一個後門仲開住
差D真係要同防暴賽跑

我入左VCicy之後,係天橋畫避難的市民。
防暴警察在十字路口兩邊列盾陣,將遊行隊伍腰斬。

至少商埸暫時都係安全…掛
起碼班黑警應該唔想再重演714,要捉都捉係街果班人先

不過後黎班狗好似縮返後。
所以我落橋想轉埸去其他地方寫生,但小腿不慎抽筋所以只能直接離開。

時間,地點保密
用Call機商量對策的前線人員,還有坐在旁邊休息的遊行人士
手足,見到你好多次!
記得小心
我咩都唔叻,最叻散水
點都B到返屋企

除非包抄,否則同狗保持100米距離就唔會比佢捉到
加上前線有其他更拉嘲諷或最易落手嘅人,點都唔輪到我

如果有暴民,
我囉住塊畫板你估佢地會地會唔會打我?係都打左隔離果個手無寸鐵嘅女仔先
見過巴打畫畫,原來係連登仔
個PO出左好耐
睇唔到個post
開係創意台係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞