是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
不過今次抽筋又真係柒左
柒就柒係我想除鞋倒沙果一下抽

其實果下我已經遠離左主戰線轉緊埸
今日下午去左太子放低幅肖像,然後去香港站圓方滙合和理SHOP

我在紙皮上畫一隻鬼,代表很有可能在太子站喪生的無名死者。

紅白碎點磚背景代表著太子站的地板。
亦控訴著831恐襲的泯滅人性

原本我想放在祭壇的正中央當作像徵物或者死者肖像。
不過已經有人做了石碑,所以我就貼在一旁當做另一份祭品。

拜祭壇的人。
其實人有很多,很擁塞。
但如果將他們全部畫出來,祭壇上的花和祭品會被他們全部遮蓋,所以還是留白的好。

在祭壇對面的角落依然有一班人在摺元寶。
和我星期四畫的畫同一個角度,差不多的人物和內容。

於是我轉埸去圓方會合和理SHOP的遊行隊伍。
佢地絕大多數情況都係商埸入面叫口號,同圍堵美心集團嘅店舖。

手足經過機鐵出口嘅詢問處,詢問處如常運作而且有遊客問緊職員野。

當我停落黎繪畫嘅時候,班手足已經行開左,跟住有十幾個警察係機鐵站衝上黎!
跟住我即刻執野走,好彩D警察暫時對我無惡意,所以我個頭仲係度。
有保安阿頭勸番班警察落去,然後順便閂埋道閘。

比班警察嚇完後,我去搵番班手足。
畢竟人越多越安全。

係另一邊嘅港鐵出口,手足同下一層嘅警察對峙,記者企係電梯上面爭取最佳拍攝位置。
然後,下面班警察突然想衝上黎!嚇到大家即刻向後走佬。

好彩班勇武Set左障礙物,爭取到小小時間比保安勸番班警察落去
然後閂番道閘

走佬途中見到某間餐聽嘅牌。
非常有意思。

所以我見後面無咩事就返轉頭啦

確保安全之後,大家折返去頭先果個出口,有十幾廿個警察部處係兩邊嘅電梯底。
記者繼續影落去,遊行人士繼續指罵警察。

由於我唔敢係衝突期間直視警察,所以班警察嘅比例同透視都係錯嘅

我見唔會再有機會衝突,所以直拉離開。

走之前,我係另一邊嘅機鐵出口望落去。
見到有巡邏嘅警察,仲有幾個滯留嘅遊客。
有關於影相
我主要會影下D死物,記錄人係件死物上面做過D咩同埋佢嘅意義。
而人就繼續畫出黎。

高質
是咁的,原本今日無諗過去伊館
所以無囉套畫具出去,得原子筆同畫簿

8時幾,市民包圍伊館要求與林鄭對話。
當然,這種大畫面不適合用原子筆畫出來,最好係影相

由於時間尚早,班警察仲未狂暴化
所以今日嘅畫都係圍繞班警察

我畫畫下聽到後門有人用咪鬧人,所以飛過去去睇,睇完再繼續畫。

有個阿叔囉支咪指罵兩個守後門嘅警察。
有人勸交,有人囉手機拍片記錄。
不過都係流於口角,所以隔離的記者唔覺得有新聞價值。

二樓有個警察開窗拍片,比成班示威者用激光筆射成蜂巢

某個射緊激光嘅示威者

對住公園嘅後門有班警察囉盾衝左出黎守後門

然後佢地比成班示威者圍屌

最後留低一張比林鄭嘅櫈
不過傀儡政權係唔會同市民講野嘅
我愛香港人
睇到哭
大約係邊幅
睇曬
特別係有巴絲話你嘅畫工唔知點講
但其實現場真係邊有咁多時間啊
同埋你都勾劃到晒啲重點

仲有你話因為得你一個畫所以你係社運畫家
如果有多啲人行出嚟畫 咁佢就係一個畫得靚過你嘅社運畫家個段
Btw 我覺得可以寫埋英文 做外國文宣 外國人會鍾意呢啲
可以試試Twitter reddit ?
咁現場的確需要前線人員多過畫家
和理非唔知幾時先識升級同調整心態
今日愛丁堡集會
我唔直接畫大局,因為一定有好多傳媒影相唔洗我畫
我要畫嘅係人同埋佢做緊嘅野

在通往愛丁堡的隧道入面有團隊擺設物資站並收集捐款。
雖然我不覺得今日有需要特別收集物資,但人們還是踴躍捐出口罩,水和錢

在隧道出口的另一檔攤位,這一檔主要收集捐款,亦有少量口罩派發。
它寫有「要食飯,我俾,Dont SHY 」的小巴膠板,看來收款是為了資助前線。

但我不認識他們,亦無辦法信任他們會直接將捐款直接交給前線義士。
因此我決定不捐款給他們,但本著不割蓆的精神我沒有指責他們,畢竟他們也可能會將捐款給前線。

有學生派發傳單,他用「香城中學」校徽貼紙遮蓋本身的校徽

「香城中學」校徽貼紙
現埸其實有不少學生穿校服參加集會。
由於擔心白色恐佈,他們都不約而同地用「香城中學」校徽貼紙隱藏本身的學校。

在龍和道樓梯上有人派發名信片,並且有一班人幫手整理,將名信片用紙圈圈好一疊疊

在某個牆邊有三個勇武手足食煙休息

大會堂的記念花園有人擺設祭壇悼念新屋嶺和運動死難者。

我在記念花園望出去外面,有飲品車售賣各種飲品。

我非常敬佩這種膽色,因為敢係示威現埸開檔即係信任示威者嘅表現,祝他大發國難財。
因為做生意應該是不分立埸,只要能給錢就是你的顧客,包括示威者。

再畫民主女神像

去買支飲品回來,我看到民主港女像倒下了!

我以為女神像倒塌所以勿勿地畫了一點東西。
但原來他們只是將雕像拆件帶走而已。

開無人機的師兄,時間地點保密
師兄加油💪

不忘義士
原本是下午連儂之路夜晚民陣集會,不過黑警強行將兩個活動分隔開。
當Perry Dino畫緊添馬集會果陣,我就係連儂牆畫緊手足

四點鐘我黎到海富橋,開始有人張貼海報,傳媒亦準備好拍攝

在我繪畫有線記者採訪的時候,側邊有警察拆除海富橋上的直幡。
因此我將兩者畫在同一幅畫上面。

中信橋上亦開始有人在地上張貼海報

原祖連儂牆已經有很多人聚集,有人喺地下塗鴉

有身穿鳩嗚團衣服的人在原祖連儂牆上派發食物和糖水

雖然我成手都係炭,但我都囉左D野食同埋紅豆沙

係我繪畫期間,有個女士囉左Marker,要求我畫一隻PEPE在她的布袋上。

我無咩點畫PEPE,無信心畫得好,但都跟網上的圖片整左隻唔多似樣嘅青蛙比佢(X)

「暴政成為事實,革命就是義務」
我希望不是一句戲言。

示威者在更多地方貼野,今次佢地貼PEPE公仔

在海富橋野生捕獲長毛!佢係橋上面嘅攤位度派單張
由於現埸相對安全,所以我有好多時間慢慢雕陰影同埋佢件波衫嘅細節,仲有佢招牌嘅哲古華拉。

作為一個前粉絲,我對可以畫到長毛好開心。
至於點解係前粉絲,因為我對佢之前處理本土派有D不滿。
不過,無論如何,佢係議會入面係一個做到野,撚到人嘅議員,感謝佢曾經係議會入面拉過嘅布。
如果我出到名嘅話,我死左之後幅畫應該會有價
因為有我+長毛嘅簽名

(仲有幾張,待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞