是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
有D抽象
前線太多野要記錄
每幅速度寫嘅時間都係得5-10分鐘
是咁的,琴晚我去左回歸屎塔睇激光表演
點知海濱公園黑到飛起,我又唔記得左帶頭燈

所以畫到好少野
我唔驚落雨,落雨仲可以一邊避雨一邊畫
無光真係收左皮
亦反證大埔遊行果日唔好走佬去海濱嘅原因

我去到回歸塔,用教科書嘅角度畫下支屎塔
係畫面外有唔少人用「激光槍」攻擊緊支塔
但無造成傷害

回歸屎塔下有起碼千幾個市民圍住支塔唱歌,叫口號同埋玩激光,但我好好奇點解唔直撞行上支塔?
明明下層係廿四小時開放嘅。

我只能說,香港人對規則有病態嘅執著。
簡單嘅兩個鐵欄就可以阻止到市民賞月。
明明周圍都係可以跨過嘅花槽,但無人敢跨入去原本我地可以入去嘅廿四小時通道。

現埸甚至無任何警衛守著,外面D人已經逼到差D踏左落水
點解唔敢搬開個欄杆入去我地應該可以去嘅地方?明明中秋節連煲蠟都夠膽

最後畫番D正常小小嘅中秋活動
但現埸真係太黑,基本上畫唔到野
Ching你上咗NOW
畫民主女神
一陣po圖
而家同屋企人中秋緊
今日有天水圍和愛丁堡兩處示威集會
因為夜晚要趕回家做節所以只能去愛丁堡畫一張民主女神
另一方面係因為我D畫紙就黎用曬(得番唔夠廿張),要留番D聽日用
廣益表示公眾假期同禮拜日唔開

愛丁堡十分安全,民主港女像也不像上次係遮打咁擠逼。
我有好多時間可以慢慢雕琢細節,甚至成日只畫這一張素描畫。
只可惜因為構圖問題,港女拿著的黑旗無辦法擺放係正確嘅位,所以旗杆就有D歪左

因為愛丁堡無衝突,前線人員出左去天水圍同九龍灣
所以無野係唔影得相。
我見到有人開左壇Art Jam比人囉D顏料畫下畫,所以我就囉左張畫紙畫我嘅畫。

不過我一時三刻諗唔到可以畫咩
唯有將之前畫過嘅Poster再畫一次

我畫畫下畫嘅時候,見到一個六七歲嘅細路女,係牆上嘅畫紙寫底「死警察」三個字,後黎仲畫左一個喊緊嘅女仔。

我問佢,點解你會寫Lee三個字,點解你會想警察死?
佢答我,因為警察扮示威者搞事,因為警察係衰人,因為佢地用胡椒射我地。

原本我只係以為佢跟風亂寫,點知追問之下,先知道某一日佢同媽味係食完飯返屋企果陣,比警察用胡椒噴霧噴。

童言無忌,佢講嘅野必定係最直接嘅一面。
唔知要幾離譜嘅行為,先可以令一個七歲細路女寫出如此難睇嘅三個大字。

係愛丁堡嘅連儂牆上面,我見到一張幾高質可以做教材嘅文宣
用一張幾好J嘅圖吸引你過去,再上面寫底中英對照嘅口號

其實同老人家睇長輩圖要睇蓮花一樣
不過張海報上面寫嘅野目標係對住班警察,但張圖會吸引左班睇開動漫野嘅後生仔,可以改善。

其實我想搵返個作者叫佢畫多D
今日有學生記者跟隨我,以「社運畫家繪畫社運活動」為主題拍記錄片。 所以今日行下走下,跟唔到班勇武咁快
所以畫左一堆肖像畫

我地係SOGO落地,見到好多美國旗手在SOGO門口,並開始向灣仔方向移動

SIR THIS WAY!!

SOGO對面的燕窩店,向遊行人士促銷即食燕窩飲品,而且有手足給錢買。

老實說在遊行期間依然照常營業已經是對示威者的信任,值得嘉許。
定價不算太貴,而且燕窩可以補充中氣,喊口號都喊得大聲D。

鵝頸橋有兩個平行時空,傭工們如常在橋下面休息,唱歌玩耍,但不遠處已經是烽煙四起的戰埸

其實一個係橋頭,另一個係橋尾,我就特登畫埋一齊

鵝頸橋下商量戰術的勇武手足和處於平行世界的傭工們,矮牆之隔還有休息的老人家

撤離期間途經駱克道和馬師道交界,有手足用欄杆,垃圾桶和雪糕筒做成路障並呼喻車輛掉頭。

以下為遊行人士的肖像畫,時間地點保密

坐下休息睇電話的勇武手足

依著鐵柱看電話的勇武手足,跟住佢後黎問我借左套工具去畫我

不過果張畫就唔公開啦,因為真係勁到會自爆
我同班學生記者講過:
「論畫技有唔少人勁過我,但而家囉畫筆出黎行嘅人得我一個,所以我就係社運畫家。」
當比我勁嘅人囉左我套畫具去畫社運,佢地就係比我勁嘅社運畫家。
因此,就算現埸得我一個畫家,我都必須要努力練習,畫得更好。

係馬路用PAD記錄遊行人士去向嘅哨兵

茫茫旗海中嘅美國旗手
巴打 加油
收左工之後,我路過太子地鐵站。
即興咁用畫簿同埋原子筆畫底拜祭情況。
由於無帶畫板同埋堆A2紙,就好似煮豉油雞無左隻雞,只能夠用豉油黎整其他餸

師奶們合力將元寶放入火盤度燒,燒比死者

另一個角落,大家都同合合力摺元寶

有個男人雙手合十,向著蠟台同埋香爐祈禱

祭壇另一邊旁擺滿了鮮花和標語。

畫到中途,原子筆沒墨了,只能用碳筆寫下最重要的標語:
「悼念831
太子站失救義士
及新屋領義士」
收左工之後,我路過太子地鐵站。
即興咁用畫簿同埋原子筆畫底拜祭情況。
由於無帶畫板同埋堆A2紙,就好似煮豉油雞無左隻雞,只能夠用豉油黎整其他餸

師奶們合力將元寶放入火盤度燒,燒比死者

另一個角落,大家都同合合力摺元寶

有個男人雙手合十,向著蠟台同埋香爐祈禱

祭壇另一邊旁擺滿了鮮花和標語。

畫到中途,原子筆沒墨了,只能用碳筆寫下最重要的標語:
「悼念831
太子站失救義士
及新屋領義士」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞