是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
【818】重新定義咩係「香港腳」!
https://lih.kg/1485466
好勁
唔好意思阻阻你

聯署網址:
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

唔洗verify citizenship 自己諗簽唔簽
只要提供 email address + 英文名 +選Location + Postal code

喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 成功例子參考
支持
光復香港!!!
好有才華
是咁的,今日我都到左元朗
原本諗住出去靜坐區食飯糰嘅,不過D人竟然坐埋係閘入面
咁我就只好直接開始畫
在閘入面隨意坐下的示威者和路過的行人

跟住我出左外面,係物資站附近搵到個位食左我D飯糰
跟住順便畫埋個物資站
有記者採訪物資站,勇武者都帶好面巾以防暴露身份

前面好像抓到福建人,有人熱烈地同他拍照留念
結果前進的路就塞住了,隨意塗鴉一下

依然盡忠職守嘅客服中心,和周圍大量靜坐人士

畫完幅客服中心之後,事態突然急速變壞,
我感覺到形勢不妙所以撤退到月台,打算在離開前畫一下月台的人。
怎料全世界都說「無裝備的走」,我也只能簡略畫下逃跑的人和對面來的列車,然後直接搭車撤離
係沙田見過樓主 真人好毒
不過我都係
何以見得?
自從開始國際化之後,世界各地等既地方都有唔同人發聲支援我地。

佢地都為緊自身既權益發聲。我地有冇計整返啲野去支持返佢地?類似當地語言既海報去比外媒睇。

實行we connect the world去聲援返其他為自由民主爭取既群眾,互相打氣。
https://www.facebook.com/398129711051869/photos/rpp.398129711051869/428033164728190

碳筆不在身上,只能用原子筆繪畫
我的漫畫描線可以將一個萌妹子變成恐佈漫畫
多謝你的用心,但巴打的畫功有好大的進步空間呀
Support!
阻阻大家 幫手簽同share!叫紐西蘭政府支持香港同關注香港人人權問題!

https://www.parliament.nz/en/pb/petitions/document/PET_90982/petition-of-serena-lee-address-the-violation-of-human
是咁的,今日香港之路我係油塘,因為紫線一落車就係油塘唔洗行
一個無景點,無特色,無傳媒嘅地方
做圖片記錄嘅恐怕只有我一個,但其實今日有唔少人有影相
手仔我都想拖下,但我要外圍記錄你地點樣拖手

大約七時,人鏈龍頭由油糖地鐵站A2出口向外排,打算繞回鯉魚門邨的迴旋處,由鯉魚門道連接藍田的人龍

大家都向上跑尋找隊尾,看到這個人數就心安了

我追不到龍尾,所以開始隨意畫人
人鏈都派發了尼龍繩,當人數不足的時候可以延長拖手的距離。
兩個師奶雖然望著不同的方法,但尼龍繩始終連結著彼此

鯉魚門邨商埸外圍的人鏈,已經是密密麻麻的人群
還聽到消息各地的人龍都開始連結起來。

唔知點解大家都開始囉起相機,開燈向上舉

我沿著人龍向前行,見到個肥宅,隔離係個靚女!
睇到佢不顧口罩掉落都要大叫香港人加油,同埋隔離個肥宅怕怕羞羞但又想望嘅樣,真係好值得記錄底

我見畫面仲有位就畫埋個女仔嘅朋友
兩個少女香噴噴嘅聲音,連我都好想留低同佢地一齊嗌
但此刻我有使命要做,要向前記錄更多野

經過鯉魚門邨商埸的門口,看到一整排舉標語的女示威者。
原本想畫她們舉外國標語的樣子,但突然傳來兩分鐘後(九時正)要蓋右眼的指令,所以我被逼改動作
然後線條開始混亂,不過這班小姐還是說我畫腳畫得很好看(?

九時過後,人鏈開始散去
有人自發在油塘地鐵站B2出口搞播影會,吸引了一班人觀看。

途中有警察在左上角的位置進埸,被群眾屌走。
後來我叫他們改叫「一齊睇」,讓警察看看自已做了甚麼事,因為他們只是一般軍裝警察,沒有盾牌和其他護甲。
之後那班警察再嘗試進入的時候都被「熱烈邀請」一齊睇影片,然後敗走

聽日觀塘見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞