是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
我諗緊
應唔應該整張咁嘅紙皮畫帶去828#protestoo集會

我意想到事主發生過嘅野
諗起有位巴打又係畫畫係紙皮

最尾有人路過買左

唔記得係咪樓主
日期: 2019.9.1
時間: 13:00

[9.1機場] 文宣集合
https://lih.kg/1505474

GoogleDrive: 91機場文宣資源 (手足有新貨話我知,會Upload上去)
https://drive.google.com/open?id=128hRA8sm5aa2jUlNJAzPtGkYt2_3n-z2

#黑警還眼 #612 #721 #811 #823
#推到有英文文宣#
----------------
英文文宣建議:
內容:
91 Hong Kong International Airport
SOS: Humanitarian Crisis Alert
Government has failed us. Police shot us.
It’s now or never, please stand with HK.
Thanks in advance for your support and understanding.

方向/ 建議:
-強調事態之緊急及嚴重
-形式係事先通知,而非道歉,機場示威是出師有名同埋其中既正當性
-例如可用”SOS”之字眼
----------------------------------------------

有人買過我嘅畫
不過我果幅係畫板布
巴打加油
我喺葵廣見到你
維園見過你
好多次都會出現

你地點可以接受一個女仔係狗屋咁樣比人搞?
星期三晚遮打見

同一個畫面,但係更大張
是咁的
今日我到左追究性暴力集會
咪見我留左鬍鬚,其實我係女性主義者
我覺得女人係珍貴過男人,男人天生係有原罪

遮打花園的集會舞台,一如以往地塞滿了人。
台上的人控訴著警方用性暴力作為恐嚇女性的手段。
現埸很多人亮起紫光,以示對受害人的支持,不過我只有黑白所以畫不下來。
在這幅之前畫了兩張類似的畫,但礙於空間和角度問題所以撕畫了。

其實集會對住個大台畫,畫黎畫去都係同一種構圖。
所以唔想繼續望住個台,走左出外面

遮打花園德輔道中出口有抗爭者指揮進埸路線;
有抗爭者舉起雙面PePe告示,提醒別人不要拍大頭和戴好口罩保障身份保密;
也有抗爭者用唇膏幫其他人手上寫上#Protrsttoo的hastag,以示對受害人的支持

架電車完全係
Lee幅畫亦暴露左我唔識畫交通工具嘅軟肋
我係憑感覺畫畫,主要畫人,次要畫景
畫有機物品會好正,但對機械類嘅野苦手

地鐵有抗爭者呼籲其他人跳閘或衝閘,
因為地鐵在上兩次遊行中惡意關閉車站和協助黑警運兵,所以抗爭者不給車費以示抗議

散埸時,有抗爭者在地鐵站派發酒精濕紙巾,以抺除手上的唇膏字,但拿的人不多
聽到另一個黑警性暴力受害者嘅證言
我即刻有靈感畫到佢果時係受D咩對待

用硬物摸下體和強逼失禁
但我猶豫緊係咪要畫出黎
係,我可以畫出黎等大家可以更清楚理解佢受到咩野對待
大家一齊痛,一齊為佢憤怒

不過我老豆話我咁樣同挖人傷口係傷口上澆鹽無分別
支持你繼續畫
我開始思考,其實Lee種和理非集會我係咪仲要素描
因為畫黎畫去都係同一樣野
都係有個台,有堆觀眾,仲好難逼入去

埸邊亦無咩太多小事可以比我記
不過當有嘅話,我真係可能係唯一記錄

起碼跳閘唔會有人影
巴打支持你!有冇開twitter account?
推向國際!!!
之前有,但我無咩心力同時管兩邊嘅AC(計埋連登其實係三邊)
仲有我應該連同之前嘅畫一齊PO定直接由今日嘅畫PO

咁舊畫點算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞