是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
好抽象但多謝你
視乎有幾多時間
無時間就畫個印象就算
推!
PO D唔關事嘅野先

琴日係屋企畫嘅畫
準備喺RG度賣

雖然我起碼要畫20-30幅畫先夠擺一個攤
今日係辛苦嘅雨戰,我D紙都濕左
特別係前期嘅畫係一路滴住雨咁畫

在豪雨當中,我和七個人塞係一個簷篷下面避雨。

因為雨點嘅原故,所以基本上睇唔到我畫左D咩
不過我覺得D雨點效果幾靚所以照KEEP。

兩點幾,藝術館下面的人開始行,我先可以轉移到一個比較大嘅地方件畫。

人群當中,有人企係電箱上面高舉美國旗。

尖沙咀站有人用鐵制扶手敲打地鐵出口的強化玻璃,有和理非用雨傘掩護。

但我覺得Lee個舉動對示威行動有害
因為個出口封左,你爆玻璃只係開路比黑警衝上黎

一係你直撞衝落個站入面快閃,一係你就裝飾下就算數
唔好做D唔做D幫POPO開路

遇見同樣在示威現埸畫畫的同行!

她是個藝術學生,表示等朋友無聊時用畫簿畫下速寫。
佢唔識聽中文,我同佢全程用英文溝通
佢畫畫下佢支筆無墨,我比幾支炭筆同擦膠佢用。

油麻地站出口被黨鐵關閉,示威者馬上用紗網,竹支和欄杆築成防線以防警察由站內衝出來。

有記者係沙網上面拍站入面嘅情況

有三個人舉著台灣的青天白日滿地紅旗站在花槽上揮舞;遠處有個美國旗手。

示威者以膠喉在路中心拉上封鎖線。

在被圍封的中銀分行木板上塗鴉的示威者

雖然示威者在破壞港鐵站,但旁邊的報紙檔依然照常營業。

因為她知道「黨鐵是恐佈襲擊的共犯」才被示威者攻擊,就算他們有攻擊行為也不會傷害其他店鋪。
雖然最近LEE幾次我比較集中係義士嘅發動攻擊嘅細節
不過你地要記住,當你地被攻擊嘅畫面可以用鏡頭去記錄,用不著我嘅畫筆

但你地嘅行動畫面就只能夠由畫筆去記錄,因為一影相就會變左督灰。
而你地最近嘅行動都比較Offensive 所以我畫返黎都係D打鬥拆野畫面
畢竟太過和理非嘅遊行同集會唔輪到我記錄

畫畫下都驚自已真係變左CCTVB
我見今日無咩大活動,所以今日去左玩Board Game
返黎果陣見到有班街坊同警察對峙,仲封左條路。
然後係橋底果度有D野燒著左,然後班警察就開始由畫面前面嘅方面同橋上面衝落黎
(無錯我係背住警察黎嘅方向畫街坊)

然後班警察就同街坊玩左一晚你追我趕嘅貓捉老鼠遊戲
電繪不了
我應該見到你畫緊我但係我以為你係外國人,點知係呢到見到自己,幾感動
我一開頭同你講廣東話你唔應我
今天去到大埔,沒特別事情發生
畫左一堆隨筆

大埔人撚狗撚埋記者仲撚埋我
大大個記者係超級城罰企

人鏈活動因為唔夠人直接取消,淨底一堆物資大家隨使囉(主要都係水)

有班人決定快閃痴文宣係美心旗下嘅酒樓出面

然後順便修補一下 一田橋上面嘅文宣

以下係隨筆:

坐在梯邊的人

戴面具以反抗禁蒙面法的少女

紮馬尾的少女

同行中有個好靚嘅女仔,係我鐘意果type
不過睇見個電話背景應該已經名花有主

所以只能夠係畫筆入面盡可能記錄,然後馬上遺忘你
竟我Lee種窮毒撚邊有資格識女仔
今晚我比人撚左出街
支持手足
辛苦晒畫得好好
理論上係聽日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞