是咁的,我係一個記錄示威嘅畫家

429 回覆
630 Like 49 Dislike
無錯,係飢寒交迫之下,我竟然變左藍絲走去鬧黑衫。
勉強搭到黨鐵返屋企之後,
因為Lee句勞累衝口而出嘅怨言,令我思考到其實我的立埸也不是那麼堅定。

我知道,封鐵,鎖交通係政權同班黑警搞出黎嘅。
但係面前嘅示威係佢地鎖交通嘅原因。
而且打「曱甴」比起打警察易好多。

我完全理解藍絲嘅心理,同埋點解佢地會鬧我地做「曱甴」
因為又餓又攰,根本無精神思考太深層次嘅野,只能夠著眼最眼前嘅利益。

班示威者講嘅野,我係知道嘅。
但我要返屋企,我要食飯,唔好阻住我。

LEE個完全係藍絲思維
仲要係點同佢解釋都唔會變到,因為你只需要比佢食物同埋返屋企嘅交通,佢就會變返黃絲。

至於點樣比呢…
政治其中一個功能就係決定資源同福利嘅分配。
所以講到尾都係去返政治問題。
琴日我去左荃灣集會
由於無帶畫板所以係原子筆速寫

集會人數好多,吸引到唔少外國傳媒採訪,包括Lee間叫做CNA嘅外國電視台

人海中我見一個Black Block嘅人,佢囉住遮戒備著周圍

之後收到消息話有狗黎緊,有班少女奮不顧身咁出去Set三角鐵馬
佢地無Gear,無口罩亦無手套。

係我繪畫緊嘅時候,獨立媒體嘅記者訪問緊我
我亦提醒佢地有記者係我隔離,「落緊雨」要開遮
但佢地無嘗試遮護自已

雖然我唔贊成打陣地戰,但香港的確需要更多奮不顧身嘅人
一支左輪有六粒子彈,第七個人就可以制裁恐佈份子
然而目前只有一個人肯食果六粒子彈,所以大家都會比槍射低

有司機想運送物資給示威者,不過示威者架設路障後已經走去另一個地方了

我走佬嘅巴士路線收左皮,要轉幾程車先返到屋企。
所以今晚先PO到
我屌,D圖又亂撚曬
琴日我去左荃灣集會
由於無帶畫板所以係原子筆速寫

集會人數好多,吸引到唔少外國傳媒採訪,包括Lee間叫做CNA嘅外國電視台

人海中我見一個Black Block嘅人,佢囉住遮戒備著周圍

之後收到消息話有狗黎緊,有班少女奮不顧身咁出去Set三角鐵馬
佢地無Gear,無口罩亦無手套。

係我繪畫緊嘅時候,獨立媒體嘅記者訪問緊我
我亦提醒佢地有記者係我隔離,「落緊雨」要開遮
但佢地無嘗試遮護自已

雖然我唔贊成打陣地戰,但香港的確需要更多奮不顧身嘅人
一支左輪有六粒子彈,第七個人就可以制裁恐佈份子
然而目前只有一個人肯食果六粒子彈,所以大家都會比槍射低

有司機想運送物資給示威者,不過示威者架設路障後已經走去另一個地方了

我走佬嘅巴士路線收左皮,要轉幾程車先返到屋企。
所以今晚先PO到
今日我聽講大部都有分區集會所以留低
但氣氛差好遠,真係主要唱歌同涼冷氣

佢地叫口號,唱歌,仲不停拿元氣的號碼單並組成大型紙條。

因應示威,元氣閂左門
無人拯救被困嘅食客

在集會現埸的學生們,她們就算叫得聲撕力歇也要繼續叫口號。
同樣係奮不顧身嘅少女,不過基於地區風情唔同,所以做嘅方向唔同

大埔廣埸撟底不停期播影會已經係日常,今日播嘅係開槍片。

唔同警察衝突下好似差咁D野,

突然有人用激光筆指向綠衫,綠衫以強光回應並向群眾推進,
D街坊比D綠衫推一推就走曬 ,所以大埔不愧為走佬之都(包括我都係
是咁的…有無人理下我
是咁的,我出左沙田畫集會,但突然有人話非區內人九點鐘要散水。
所以返大埔繼續畫

係新城市廣埸有人拿著咪演講,周圍的人都坐著和站著聽他們說話。

沙田前線決定快閃塞路,封好路之後撤退回商埸。

當大隊撤退回商埸之後,有二三十個人黑衣人為美金皇宮都市更新。
他們拆掉木板,敲碎玻璃和水晶燈

班示威者繼續打陣地戰,有個輪椅人士同鬼佬傾計

之後有人傳「九點鐘無交通,唔係區內人嘅快D走」
講真,巴士一早無曬(因為封路),地鐵又唔塔得
得番飛的LEE條路

返到屋企之後,我諗住直接休息
點知我收到大中要人嘅消息就囉左本畫簿出去。
跟住我最期待嘅野發生左啦

佢地係路口聚集拆緊美心!

唔單止美心,魚尚,元氣,東海堂都無一幸免
仲有各大中資銀行同埋吉野家

拆吉野家果陣,D人甚至掟D枱櫈出街
就算佢地圍左木板都無用
D示威者仲好小心咁DD人唔好整花隔離架車

D人係隔離街拆緊野果陣,D清潔工人仲好盡責咁洗地

雖然M記係中資,亦係罷食範圍
但佢無咩做過太抵死嘅野,所以大家暫時放過它一馬

畢竟它係少數正常營業嘅食店

拆曬D中資鋪之後,班示威者無左方向,開始係十字路口紮三角鐵馬
我見唔對路就秒速散水

隨筆:
有見過你
啲畫好有意思,加油
Respect
大事有記者去記
我就記D小事
今日真的是休息日嗎?外面還是戰埸
我又黎寫下故仔

我在大埔超級城散步,看到一班人在摺紙鶴,以及把它們穿成一條條線貼在商埸二樓。

繪畫途中聽到防暴在外面圍捕的消息,於是緊急撤退。

聽說有三個街坊係下面被警察捉走,現埸的各位都商量是不是去警署聲援。

雖然我不覺得圍警局有甚麼用,但大家還是去了。

新興橋有一堆人指罵旁邊的警局,有傳媒趕到拍攝。

天橋上路過食煙的女士們

橋下開始有人Set RoadBlock,有傳媒一直記錄一切

有個身穿「議員監察」反光背心的男人由貨Van下車,他有頭盔,背著大聲公並自稱自已是區議員「區鎮樺的助理」。

同佢吹水之下,佢話區議員之間有個「議員監察」嘅組織結合唔同區議員嘅力量做野。

接著有警車殺入黎開始圍捕,我直接撤離現埸。
今日終於有時間比我畫下塑膠彩
咁我RG先有貨賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞