[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
信用卡不留都唔會自動restore返,呢個係安全問題
你換咗新機之後要入多次個CVV同做多次銀行驗證
張卡本身儲存咗喺iCloud,只不過因安全問題唔會自動復原
交通卡同樣要再加過
又係講事實畀人負皮
張八仔卡入咗落iphone入面,已變廢卡,仲點再加入去?
儲存咗喺iCloud
如果remote lock機,張卡應該無咗
除非人手backup一次
Samsung Pay Octopus用家經驗
Samsung Pay 要自己手動 backup
Apple Pay 係加卡時會自動 backup 上 iCloud
有人提出過:

日本啲卡機有啲係多合一, 即係嘟信用卡 or Suica 都係同一部機, 嘟卡前要同店員講嘟咩卡先, 店員要手動揀卡類別, 有部份新卡機可以自動 detect 卡類别, 嘟新卡機要 Face ID / Touch ID

香港八達通只有獨立卡機, 所以唔會有相同問題, 只要 set 做 Express Transit 就得, 係咪 default card 唔會有影響

* 以上並非本來人立場
出現吹緊風話美國時間9月10號發佈新iPhone
睇過去經驗,通常發佈會後一個星期就出正式版iOS
即係可能最快仲要等個半月先知有無得用apple pay x octopus
一個月零幾日啫
不過我都好心急
好漫長呀巴打
時間過得好慢呀
上一次講仲有兩個月
但講左咁耐而家都仲有個半月時間
日子越近一定過得越慢
希望8仔真係生性
比大家係ios 13.0 就可以用到
如果唔係真係兩個月又兩個月
希望八達通早d岀發佈會同教學,比埋實際日子
我估要佢提早講實幾時出都幾難
因為佢提早講=間接爆埋ios 13既推出日期(設假同預期真係ios 13.0就有既話)
我諗佢唔敢咁做/apple都唔比
所以只希望就真係13.0面世,唔洗再等完又等
其實完全無特別
IOS 13遲早都有日子最遲咪9月,要比請貼各大傳媒
早啲出 Q&A 都可能會嘅
有無人記得Apple Pay出果陣係早幾多有教學或者講正式推出日期呀?
應該要有閘機SN 同Station Mapping 提供先做到,所以唔覺得香港MTR 會做到日本咁。
唔信就算
用過Apple Pay就知道佢根本自己用map定位駛乜搞乜搞物
日本apple pay Suica 用閘info, 準好多,可以show 埋邊度入閘
Apple Pay 個location 唔準就會show 錯站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞