[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike

官方新聞稿
八達通將可在 iPhone 和 Apple Watch 上使用
(香港,2019年7月11日)八達通卡有限公司一向致力提供創新的支付服務,以配合客戶多元化支付需要,公司宣布今年稍後,客戶將可在 iPhone 或 Apple Watch 上透過 Apple Pay ,使用八達通支付公共交通及零售交易。公司會於稍後公布更多詳情。

FAQ 常見問題
1. 點樣加張八達通落iPhone?
可以轉移實體卡,將張八達通卡拍落機背就得;或者買一張虛擬卡,不過Apple Pay要有一張信用卡先,用嚟畀按金。

2. 轉咗落iPhone之後,張實體卡仲有冇得用?
實體卡一經轉移即時作廢,虛擬卡亦唔可以轉返落實體卡。

3. 按金點算?有冇得負錢?
同普通租用版八達通一樣有50蚊按金,轉移實體卡會自動變成虛擬按金;只要交易前餘額係正數(即係$0.1或以上)就可以負錢,負數限制唔清楚,不過普通租版八達通最多可以負$35,三叔Smart Octopus就可以負足$50;最高儲值額係$1,000。

4. 嘟卡畀錢使唔使解鎖或者驗證?
如果set做特快交通卡(Express Transit Card)就唔使用Face ID、Touch ID或者密碼驗證,好似真八達通噉直接放埋讀卡器就得,mon都唔使著。如果冇set就要每次都要驗證咗先。

5. 會唔會影響其他Apple Pay信用卡?
如果你set咗八達通做特快交通卡,八達通就會成為你嘅預設交易卡,每次都會彈出嚟。如果想用返信用卡畀錢就要手動選擇同驗證。

6. 自動增值、月票、大廈出入嗰啲有冇影響?
以上同大部份其他原有服務都會自動轉落虛擬卡,另外如果買全新嘅虛擬卡亦可以正常登記服務。
轉移唔到嘅服務包括:
• 停車場時租/月租服務
• 港鐵泊車轉乘計劃

7. 點樣增值?
只要唔係插卡式嘅增值地點都可以為Apple Pay八達通增值,另外亦可以用Apple Pay內嘅信用卡增值(見Q7),或者經八達通app用O! ePay/轉數快轉賬。

8. 可唔可以用信用卡增值?有冇手續費?
可以用Apple Pay裏面嘅信用卡增值,有人話現階段只支援銀聯提款卡;手續費方面就要等八達通公布。

9. 有邊幾代iPhone/Apple Watch支援?
iPhone 8或以上
Apple Watch Series 3或以上
日本版iPhone 7/Apple Watch Series 2
詳細睇下圖:

XS/XR特設慳電模式,冇電死機之後5個鐘內都用到特快交通卡;非日版嘅iPhone 7都有可能support,等八達通公布。

10. iPhone同Apple Watch可唔可以用同一張卡?
唔得,如果兩邊都想用就要有兩張。

11. 將張八達通卡放咗落手機咪好易畀人追縱?
Apple Pay交易係會將你部機嘅裝置帳戶號碼share畀系統,換言之八達通會知道張卡屬於你部機。

12. 會唔會畀人嘟走晒我啲錢?
八達通機係要商業登記,O! ePay拍卡過數都要登記帳戶。而且拍卡畀錢iPhone會第一時間通知同震機,比起傳統實體八達通更勝一籌。

13. 唔見咗部電話點算?
可以經iCloud鎖機,張卡會即時停用。之後可以打畀八達通報失,補領之後可以用八達通app加返落Apple Wallet。
(註:只適用於個人八達通或者有申請自動增值嘅八達通。不記名八達通報失後只可退款,冇得補發。)

14. 換電話、洗機會唔會冇咗張八達通?
唔會,張卡跟你account而唔係跟機,可以喺同一帳戶嘅iPhone/Apple Watch之間轉移,就算delete咗都可以隨時restore。

15. 點樣退卡?
上八達通個網填份form,佢會將餘額同按金一齊加埋,寄張支票或者退款信畀你。三年內冇用之後會逐年扣15蚊行政費。

16. 支援邊種八達通卡?
不記名租用版成人/長者八達通
個人租用版成人/長者八達通
必須印有9位數字嘅八達通號碼(8個數字加1個括號內數字,例如12345678(9)
以下個人八達通唔支援
• 年齡在12歲以下的個人八達通
• 附有殘疾人士及學生優惠的個人八達通
• 員工個人八達通
• 已購買羅湖/落馬洲/廸士尼月票的個人八達通
(註:過咗期嘅學生身分八達通等於成人八達通,可以轉移)
另外銷售版八達通(包括特別版八達通、別注版八達通、迷你八達通等)、銀行聯營八達通等等全部唔得。

17. 幾時出呀屌你老母
最大機會9月中後期同iOS 13一齊出。iOS 13 beta入面,港版Apple Pay加卡嗰頁已經多咗「交通卡」同「乘搭交通工具」嘅字眼,所以應該好快正式推出。

上個post:https://lih.kg/1331975
Yo ~!
想問如果依家裝咗iOS13 beta係咪都仲未有得用?
未有
手機iPhone7 香港版,手錶watch S4 有冇得過落錶用?
冇問題
Sorry講漏咗
淨係可以買虛擬卡然之後轉落隻錶度
冇得轉移實體卡
唔洗,add 落iphone再過watch 都得,我用西瓜卡試過
我咪話喺iPhone買咗虛擬卡之後過落隻錶囉
因為非日版iPhone 7(現時)唔支援轉移實體卡
又要買多張 好窮,早兩日先跌咗一張有幾百蚊餘額嘅八達通。
Lm
咁都有2
仲有2個月 好心急
唔知之後ios個八達通做唔做到好似依家用suica咁
可以詳細寫明邊到入閘同出閘

因為依家samsung個 smart octopus只會寫明舊錢係用咗黎搭地鐵,好似平時係地鐵站check八達通個record咁
無任何detail
八仔一開自動增值你D個人資料就賣晒比佢,好仆街,仲據聞D記錄97到而家仲儲緊。
[url]唔會[/url]
佢應該問八達通,如果開咗八達通apple pay,港版iphone 7 照計都會用到(之前source code 有寫iphone7) 咁就可以加張卡落iphone 7再過apple watch
將交通卡的餘額轉移到 iPhone 上的「銀包」
如果要將實體交通卡的餘額轉移到 iPhone 上的「銀包」,以下為你所需準備的物品:3
一部 iPhone 7、iPhone 7 Plus 或更新型號,並已設定了 Face ID、Touch ID 或密碼

依段係for 北京果張,suica 同北京都係包iphone7, 所以香港開咗都好大機會包iphone 7 support
仲有話iphone7 日本版support 其實係錯,因為iphone 7 nfc 係開比suica( 所以加suica 實體卡要轉地區),如果apple同八達通咁痴線唔比八達通用係iphone7(可能性低)咁用iphone7 日版都係唔會加到八達通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞