[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
部機support paywave paypass 就得,不過日本好似唔多舖用,多數用iD 同QUICPay
我上年試過唔小心用張enjoy卡增值suica
即係都要唱定多啲 Yen 去
增值機?
直接攞番張卡出黎碌咪得
都係嗰種心理, 想乜都係電話攪掂晒
正常,因為部iPhone主動發出訊號,實體八達通係被動,平時銀包隔住咁撚多嘢都嘟到,iPhone點會唔得

話咩驚iPhone嘟唔到嗰啲又可以出返去先
應該係用Apple Pay 增值Suica
唱定多啲Yen同用卡有咩分別
都係唔係電話攪掂
上次去日本用Yen多過信心卡
鬼叫早年yen低水嗰陣唱定擺係到
應該咁講

Cash 點都要唱定啲, 因為始終係萬能, 但又唔想帶咁多喺身
如果收 credit card contactless 嘅地方大部分都可以收 Apple Pay, 就可以考慮唔帶實體卡, 但日本好多機唔收外國 Apple Pay
針對返Q5
我係日本用Suica完全唔洗set預設卡
我覺得方便d喎。點解8仔會唔同?
Offline only
好慢呀
點解好似過左咁耐
但望下月曆都仍然仲有個幾月
咦, 真係唔知喎, 我去日本好少用apple pay, 用實體卡多, 下次可以試下
上次去yodobashi定bic cam唔得
店員都話外國機未必得 都畀我試
最尾都係唔得 用suica算
日本ApplePay 係用第個制式
在日本,Apple Pay 交易可透過 iD、QUICPay 或 Suica 完成。客戶將信用卡或預付卡加入 Apple Pay 時,該卡會獲指定為 QUICPay 或 iD。客戶可以前往「銀包」app,然後點一下卡片並找出卡片標誌,以確定卡片獲指定為 QUICPay 還是 iD。如果客戶要求以 Apple Pay 付款,請詢問他們是使用 QUICPay、iD 還是 Suica。然後按照你平常處理感應式實體卡的方式處理付款。
去日本真係碌銀聯好過
入啲落Suica
Pb5有冇?
冇新料 好悶
乜春?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞