[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
幾時有人問
Apple Pay嘅八達通可唔可以好似平時咁樣搭車
Apple Pay嘅八達通可唔可以好似平時咁樣買嘢
Apple Pay嘅八達通可唔可以好似平時咁樣儲分
唔好啊
無腦嘅 你q&a點寫佢都係會再問
2047都會有人問架啦
大家咁有興趣知嘅,我之前都喺post講過,去銅鑼灣,中環,尖沙咀等地方捕住個出閘位。一見到人用就撲上去問啦
其實仲有邊方面未完善?iphone suica日本都用咗咁耐,技術應該成熟啦。香港smart octopus又用咗兩年,電話嘟八達通機應該唔係問題
夠啦, 因為最諷刺係八達通官方apps就正正冇得睇餘額咁囉
咪係
而且其實仲有24、25日就出ios 13.0
到時就知有無啦
而家講乜都假
每到呢d關鍵時間仲係有人表現到好似知道好多野咁
但最終...
用 iOS 13 beta 加 Apple Pay 都已經 show 咗 Transit Card 字串, OCL 又一早 11/7 已經公佈咗稍後有

如果唔係有乜特別阻滯, 斷估都係 13.0 正式版就有, 最多都係正式版出後遲幾日一個星期咁

我就諗唔到會有咩阻滯 ...
你之前話 (約今年年中) 識人入面做一兩年之內都唔會有
其實交通卡x apple pay呢樣野都唔係咩新事物
唔講日本,北市上海由ios 11 年代已經玩緊
我諗apple 本身唔存在技術問題
除非係8仔本身既技術太廢,舊雲之類有問題
否則真係想知係咩技術咁大問題

Btw 無記錯之前有巴打share過 8仔方面其實係好心急
急到想爭取12.4 就出,可惜比人reject左
假設如果消息係真既話,咁即係8仔本身都應該唔存在技術大問題啦
鞭屍
ata 話其實原訂之前農歷新年前後出, 因為某啲原因要推遲到 iOS 13
呢度多傻人

以下FF:
9月11凌晨 發佈會
應該一兩句講下
果日會出埋iOS 13 GM

跟住一星期八達通會自己搞記招
17號左右出正式版

最多拖多一個星期推出Apple Pay Octopus
我之前收到風嘅其中一個原因係八達通堅持唔肯食信用卡增值手續費, 而 Apple 又堅持用戶體驗企硬唔可以收

最後到而家終於銀聯肯唔收八達通手續費, 壇嘢先攪得掂
點會得五隻手指
你係入面做?
呢個原因好似有d...
而家雖然銀聯信用卡唔收
但visa/master呢?如果一樣要收
咁apple理應都唔會同意架,因為一樣會影響呢類卡戶既體驗

Btw ios 13 beta香港地區加卡會見到「交通卡」呢幾隻字其實都係一個幾重要既證明
因為一直以黎都好似只係加到交通卡既地區,先會顯示呢幾隻字
如果13.0 都係加唔到既話,咁佢整呢幾粒字黎托
不過最新beta 係咪都仍然有「交通卡」呢幾隻字呢?
如果係咁=ios 13.0 就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞