[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
試過用tap & go銀聯(Apple pay)成功喺circle k買咗包tempo
之前冇用過 所以應該唔使買實體卡開光
不過印象中都等咗幾耐先authorize到
銀聯閃付時得時唔得 真係睇彩數
Sor9冇睇到原來講緊喺大陸用
呢個堅唔知
如果真係要用實卡開光先都幾唔方便
大陸就係咁戇鳩, 有啲卡要開光, 有啲又唔使, 有啲地方要, 有啲又唔使, 亂撚到仆行
香港無任何限制,所有配搭不論master/銀聯/實體/apple pay等等嘅組合我全部試過出街買嘢,上網買嘢淨係試過master實體/虛擬

值得留意係香港老麥部機有時會用唔到apple pay,我都唔知點解,據說要iPhone 個頭對住部機嘅中間位成功率高啲,而拍實體master/visa就無問題

至於大陸,
以銀聯嚟講
深圳 - Apple Pay -> fail
廣州 - Apple Pay -> fail
深圳 - 實體卡 -> success
廣州 - 實體卡 -> 開光後success
完全係個人經驗嚟,我都好耐無上去,唔知有無改policy
我記得Apple係教對準POS個mon嘟
不過我試過攝入部嘢上面嗰個位都嘟到(銀聯)

真係唔知佢個感應位置喺邊
唔知點解m記銀聯成功率反而高過visa/master 7仔ok嗰啲就掉返轉頭
實體卡試過好多張都冇問題
雖然我都好少上,不過以防不時之需
咁等authorize銀聯閃付係會喺app通知返?
Fail可能就係因為未開光
會 不過Wallet唔係即時通知 試過遲3-4分鐘左右
Tap & go自己個app就即時
Samsung Pay使用體驗嚟講真係玩晒
唔收contactless嘅老爺POS都用到 成功率極高
但又好少人咁做

係M記呢啲機壞壞地照用到咁
自甘墮落嘅代表

M記係第一批support apple pay嘅商戶,仲要係快

變到時家長期用唔到,好明顯係配合支那寶
呢部機好奇怪
Master好似要低d
Visa就螢幕
因為手續費 / 引支那人幫襯
本身個老細係藍絲又同你講咩
請問搭深圳地鐵,係咪要開wallet,揀銀聯卡,再撳指紋就可以入閘?
同用普通 Apple Pay 信用卡一樣
其實深圳個EMV入閘,如果你準備好晒係閘口只拍卡,速度係尚可接受,同 MIFARE卡差唔多。
巴打有冇發夢好料?
無呀,都倒數準備出啦,同埋啲師兄連截圖都有,無懸念啦
似你閪痕多啲喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞