[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (2)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
香港快撚d有啦。屌
七仔買野都試過要解鎖 唔知關唔關個交易戴事
唔係架
某d消費真係要解鎖
東京上野 locker 我試下要解鎖 face id 先可以用
我上年去都係上野唔洗喎
七仔買野都試過要解鎖 唔知關唔關個交易
我喺日本都試過某部分卡機要unlock
估計因為果種卡機同時support好多種ic卡, 唔係行緊transit mode
但香港八達通機全部都係獨立機, 部卡機只可用八仔
應該唔會有需要unlock嘅情況
想問下 如果我用iPhone 7. 我借人地部iPhone X去轉移卡有冇問題?
想問下 如果我用iPhone 7. 我借人地部iPhone X去轉移卡落自己隻Apple Watch 有冇問題?
你隻Apple Watch要同佢部iPhone同一個Apple ID先得喎
可能唔洗借
之前exp.
香港iPhone + 日版手錶watch
只要轉地區都可以加到suica 落watch

希望8仔都會
轉地區只不過令你可以用8以上嘅機轉移實卡
唔係會令唔support嘅機無啦啦變咗support
一隻 Watch 只可以 pair 一部 iPhone, 同另一部 iPhone pair 之前, 要同而家嗰部 iPhone unpair 咗先, 一 unpair 隻 Watch 就會 reset 變出廠設定

用人哋部 iPhone X 入八達通落去你隻 Watch 比你用, 就同你自己部 iPhone 唔會有任何聯繫
Suica 加卡係用 app, 唔係直接喺 Wallet 入面加, 所以唔需要轉地區
Suica 加卡係用 app, 唔係直接喺 Wallet 入面加, 所以唔需要轉地區
係,所以iPhone 5 或以上都可以用app買卡然之後加落Watch
不過8仔係Wallet直接加,所以就算Watch支援,部iPhone唔支援就未必轉到
如果想直接喺Wallet轉移實卡就要轉地區
買新卡就可以用Suica/SuicaEng

因為上面講緊香港 iPhone + 日版 Watch (已排除加實體卡嘅可能性), 所以我咁講
咪撚用啊, 仲易比驚搵到
更正:

因為上面講緊香港 iPhone 7+ Watch (已排除加實體卡嘅可能性), 所以我咁講
希望真係得啦
不過佢個新app可以直接讀卡我已經心滿意足
我去日本用開WAON, 次選先係ICOCA, 遲下去日本先玩埋Suica
Btw去咗高雄撘捷運用到悠遊卡, MC contactless但用apple pay 2次都失敗......
澳門有兩間銀行嘅支銀卡可以加入Apple pay
但巴士唔收
跛腳產品
澳門有兩間銀行嘅支聯卡可以加入Apple pay
但巴士唔收
跛腳產品
巴士收銀聯卡, 但唔收 Apple Pay?
而家日本仲係唔係用唔到非日本 credit card 嘅 Apple Pay?
可能第時8仔App 都可以呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞