[耳機撚] 討論下香港各大耳機店(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
新手入門但唔知有咩選擇
Budget 2000
用手機推聽320k/無損
非掛耳式
平衡啲唔想太多bass
有就夠,怕影響其他音域
分析力中等
圈鐵冇咩所謂

n3ap, focal sphear

thanks
好耐之前去聽過xba-a2
覺得bass好似太多
n3ap會唔會好啲

a2都叫多bass
n3ap係多幾倍

N3AP 重bass 但唔太污染中高頻
直戴仲可以試下 Final F4100

差啲唔記得final
請問有冇N3AP 以外選擇
想搵隻bass 無咁勁

其實acoustune都bass light, 不過難推
新手入門但唔知有咩選擇
Budget 2000
用手機推聽320k/無損
非掛耳式
平衡啲唔想太多bass
有就夠,怕影響其他音域
分析力中等
圈鐵冇咩所謂

n3ap, focal sphear

thanks
好耐之前去聽過xba-a2
覺得bass好似太多
n3ap會唔會好啲

a2都叫多bass
n3ap係多幾倍

N3AP 重bass 但唔太污染中高頻
直戴仲可以試下 Final F4100

差啲唔記得final

搵日試下先
我唔想聽緊其他樂器時個bass嘈住
如果買左部fiio x5 mark 2 可以去邊到down歌
前日唔小心開到最大音量,之後隻im03啲人聲好似後左同濛左,唔知係隻耳問題定心理作用

似心理作用

Feel到人聲 高音同中音 細聲左,低音勁左
前日唔小心開到最大音量,之後隻im03啲人聲好似後左同濛左,唔知係隻耳問題定心理作用

似心理作用

音量調音大法

似心理作用

音量調音大法

重bass版im03
點解USB線都有影響? USB線係過DATA而唔係過ANALOG DATA.

一係就有DATA, 一係就無DATA, 堆DATA就靠個DAC解碼還完, 唔通我搵條金既NETWORK線DOWNLOAD套3仔之後會變無格?

我都有同樣疑問 但唔同線聽出黎又真係有唔同
有冇人可以解釋下

e方面有research過

靚既USB同廿蚊線既係有分別,但重點唔係data上
,係減少電同RF既干擾

外國而家玩到要走上網線黎斷哂USB本身既雜質
得閒可以上CA睇下,華語論壇係e方面好落後,普遍都仲笑緊USB線無分別

似心理作用

音量調音大法

開果一野驚條春咩
二千幾銀耳機咁廢既ath就要摺埋啦
點解USB線都有影響? USB線係過DATA而唔係過ANALOG DATA.

一係就有DATA, 一係就無DATA, 堆DATA就靠個DAC解碼還完, 唔通我搵條金既NETWORK線DOWNLOAD套3仔之後會變無格?

有冇人可以解釋下

可能係個voltage定啲
想問下巴打們意見
我想買個藍牙耳機 budget1600左右
聲想好似onkyo隻E700M咁
買左beatsX唔岩心水
所以想問下巴打們意見
唔知有無巴打用IEM將左右兩邊聲分離得清清楚楚之後,好怕聽d歌左右唔同聲?

例如左耳係小提琴, 右耳係鋼琴,聽得多會好似精神分裂咁

有冇人可以解釋下

,係減少電同RF既干擾

得閒可以上CA睇下,華語論壇係e方面好落後,普遍都仲笑緊USB線無分別

知識淺薄,希望唔會錯太多
usb audio同過file唔同在usb audio係無重覆校對的(平時過file,系統會做校對去確保資料一樣)
第2係 usb供電唔算太好,所以有啲usb線甚至cut左條供電佢,要你另外供俾部dac/interface(無左個5v電有啲usb dac會detect唔到的)
3係外來干擾
重有就係好多人提但我都唔識解釋嘅jitter
大昌保養,人為損壞check都唔check就免費換
好開心
大昌保養,人為損壞check都唔check就免費換
好開心

頭盔: 聽講架炸
im50條原裝線壞咗
想請問買返條最平嘅線要幾錢?
Fiio E6 定 A1 好
im50條原裝線壞咗

淘寶
我用IM70換左呢條,平平地算係咁
http://c.b5yr.com/h.dscYWE?cv=ER2NQf340J&sm=467a4b

有冇人可以解釋下

因為Jitter

有冇人可以解釋下

,係減少電同RF既干擾

照道理走lan線都會有同樣問題

有冇人可以解釋下

,係減少電同RF既干擾

usb audio同過file唔同在usb audio係無重覆校對的(平時過file,系統會做校對去確保資料一樣)
第2係 usb供電唔算太好,所以有啲usb線甚至cut左條供電佢,要你另外供俾部dac/interface(無左個5v電有啲usb dac會detect唔到的)
3係外來干擾

明白
前排貪得意買左粒jitterbug 背景即時清晒
im50條原裝線壞咗

淘寶
我用IM70換左呢條,平平地算係咁
http://c.b5yr.com/h.dscYWE?cv=ER2NQf340J&sm=467a4b

https://www.price.com.hk/ec-product-detail.php?ecpid=4079&w_id=12&iref=wg_12&list_id=52
匯彩清貨$299 睇你搏唔搏

有冇人可以解釋下

,係減少電同RF既干擾

3係外來干擾

明白
前排貪得意買左粒jitterbug 背景即時清晒

其實相比jitterbug, 我覺得國產嘅泰坦鳥效果更好點
想問各位巴打,對jvc fw01有咩意見,邊到買最抵同會唔會其他同級數耳機既耳機可以推介下?

不直:大約2xxxx,唔想過3xxxx

個人鍾意動圈,暖聲d 同 要易推既 用iphone 聽歌 都幾雜食,之前係用se215但覺得fw01 d 聲真係幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞