LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
有冇方法可以永遠remap個keyboard
公司電腦裝唔到software
想係屋企整完拎返公司用

fake Canoe底面殼重新噴砂陽極、銅配重。
熱插拔PCB、碳纖定位板、全部螺絲換芳生鍍金螺絲、GMK衛星軸、T1軸透明+透黑。
巴打都好多board下
2000fun有Ducky
冇啦,邊有好多?得幾隻之嘛。

夠光線影啲色接近啲實物
Filco / RealForce / HHKB可以換 custom controller
又或者可以整有得 remap 嘅 PS/2 to USB converter (有啲 USB keyboard support PS/2 mode)
再唔係搵有得 remap 嘅 USB to USB 或者 to 藍芽嘅 controller
見到enjoyPBT個TB鋪話6月底出新野
有冇人知係咩同埋幾時出
諗緊等唔等
係其他店買英文黑黑, 但係想買灰色多啲
有冇人岩HHKB Pro2 白色,有隻擺左係度好耐冇用 想周轉下
而家用緊隻Filco 原裝ABS
個Spacebar 係右半邊打落去會有金屬撞擊聲
禁落去同輕輕拍個keycap 唔打落去都有
但左半邊冇, 係咩原因
冇野了原來係個stabilizer 本身會咁
粒 stabilizer insert 如果裝唔實係會 rattle 得勁啲
我己經sip左啲野整實啲個insert
但係仲有啲rattle, 我見啲人話再唧多啲lube
又有人話將條wire包膠紙, 邊個Work d?
入少少lube就得

Meckeyalpha有賣
有隻濕鳩corsair k65用左幾年成日開機detect唔到要重插
想買返隻有usb port無numpad既有無推介

最好唔係黑色 屋企好大塵
想買個鍵盤 暫時睇左3隻

1. logitech g213
2. razer ornata chroma
3. corsair k55

請問邊隻好
老實,三隻都麻麻地
咁500內有咩建議?
新手想問cooler master mk750好唔好?
ornata薄膜鍵盤黎喎
ikbc c104啦 行貨$530
今日買左隻 I-rocks k65MN 茶軸 399$
好似ok 起邊買399 price見到要480
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞