LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我問客服佢話代組加50
唔好搵淘寶代組佢地唔識架
咁大鍋 咁搵邊個整好 正常價幾錢
正常人工費都起碼5舊逐粒軸幫你拆開 上潤滑油再焊
功夫錢黎
合理丫 但有冇介紹
你頭先已經搵到了
如果18號之前要砌好隻keyboard今日先黎問lube軸要買咩會晤會太遲

買咗Gateron yellow,但係無equipment可以lube
Navy個人覺得比較粘手
試下Jade
Lm 又睇多次
Tealios真係又貴又普通
zealios lube 唔lube 好
Navy彈弓重啲應該反而無咁黏
唔買mkii 買kbd67會唔會好on9
其實係咪得d鍵位唔同?
反而依家gat yellow 大陸軸仲勁過原廠?

本身諗住紅轉銀軸

定用gat yellow好
gat yellow for sure
個人選擇無絕對好同唔好
kbd67係65%黎,kbd8xmkii係TKL,買埋個numpad就係full size
睇你中意邊個了
gateron嘅linear稱霸全行,論smoothness一定無得輸
gateron yellow經濟實惠,好啱新手玩

不過咩軸都好,唔lube真係差幾皮
直接買人幫你lube好過淘落黎一個星期都唔知出唔出到貨
你如果拎黎做禮物就無謂博啦
送禮,親手整有意義啲
咁你即刻落單買開軸器同lube
個人推薦krytox 105,gateron本身好順如果落太杰會蒙蔽左個軸本身嘅手感,同埋oil/thin lube會新手friendly d

快d手買
Yes
仆街 kickstarter買左隻荼軸 幾舊水
打落竟然覺得好feel過隻hhkb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞