LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
巴打嘅睇法都有幾多巴打唔同意
雖然我都係其中一份子

我覺得tealios係切切實實、名副其實嘅名過其實
個價完全係justify唔到
廠、生產方面唔透露咁多,但係從之前啲事件 - kbdfans同zeal重新合作後嘅首波優惠價發售 - 睇下tealios係幾lurk水就可以知根本唔值嗰個價

再者,同一個配置下,lubed gat yellow同tealios盲測係基本上無分別。硬要講,我覺得係stock tealios係順滑少少。但如果為咗唔上油嘅順滑俾嗰個差價,我覺得完全唔值

同埋,tealios仲要唔好聲...真係
不能同意更多
利申:gateron yellow打手
Cherry black真係好好聲
利申 打手
Polaris開 GB 但無render 真係揀唔落手
可能買黑色穩陣啲算,想配gmk wavez
佢個discord有實物睇
其實polycarbonate同紅金色都好似幾好J
PC唔襟用諗清楚
Rose gold無撚敵

多謝巴打指引
巴打們點睇Corsair K70 mk.2
之前一路用開d電競牌子steelseries/logi個d
想玩d好野,呢隻有無咩評價
想玩好野係電莖鍵盤嘅反面
唔想自組嘅話試下leopold同filco
貴,真係唔抵

如果你機箱入面有Corsair嘅配件可以玩light effect先考慮
頂 我都諗緊買rose gold
入左dischord,但搵唔到
要拉到好上keyword : e-yellow
有冇高質既diy機械鍵盤推薦想要現成既 唔識組裝

上面置頂ma21 既pad掂唔掂?

想N-key係順既 60/75%加個pad咁

我隻filco某d鍵 n-key唔到 反應好慢
黎緊有polaris如果你唔介意等幾個月 高質嘅鍵盤永遠都唔係即要即有
中價位可以考慮下kbd67 平玩可以玩下tofu/kbd75

組鍵盤係其中一部份嘅樂趣黎,唔想學組就唯有搵代組了
ma21見巴打用過好似ok,條友香港人黎你可以直接上fb問下佢詳情

至於你條link...果位巴打都幾有心機嘅,上次見佢組完,個衛星軸兩邊唔同聲佢成個拆哂佢tune到同聲為止
係 你budget幾多?睇下有無其他選擇
二至四千左右呢 pad一千左右
咁不如買kbd8xmkii 連埋個numpad成set過
應該等多兩至三星期就有得賣
係咪要mon住佢個淘寶幾時上架
問佢佢話未定時間
一齊感受下等嘅樂趣
如果你搵代組 不如叫佢幫你mon住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞