LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
好難
你隻閒魚上面做緊300-400人仔
換PCB+Case應該有機嘅
咁又唔好咁Cheap

你隻keyboard喺二手市場都值4-500蚊

不過香港應該好難搵到人同你買
阻定慘過cheap
想放出去
得罪講句你話送俾我 我都要考慮下
賣/送俾d無玩過機械鍵盤嘅朋友/屋企人好過啦
阻定真係最大問題
我係諗住換淘寶舊幾錢既雞野咋
有咩spring推薦?
不外乎sprit、tx
如果你唔介意試下新野,可以tg我既
遲啲買switch film果時順手買埋先
我哋幾時搞返個Keyboard Meetup?
聽日攞埋去集會 罷工搞keyboard meetup
想問一下鍵盤銲好曬之後唔知點解得F4到F9無反應其他都無問題
check下上螺絲果陣啲膠圈有冇上晒,或者螺絲會唔會上太緊。同埋睇下個外殼有冇啲污糟野搞到佢short咗。
未上 就咁拎喺手到試

終於砌好個豆腐
本來想開post分享下hotswap嘅好處,吸引多d新手一齊玩鍵盤
但依家好似唔係時候

我相信可以專心鍵聚玩鍵盤嘅日子一定會到來
ching好型

BTW想問下係咩野keycap黎,個樣好好睇1
你用咩野軸?一係你試下上隻board入case到先。
你未焊之前有無test過隻board?
Epbt 9009

屌我又係買咗tofu 9009 layout 都要同你一樣
多事之秋,最近砌咗兩個keyboard都無心share
銀軸,入咗嚟試一樣唔得
未焊之前就ok

有冇desolder果幾粒再test過
解焊過試一樣無反應 依加都唔知點好
你果個係咩嘢board黎,有冇check過而家塊board有冇件甩咗出嚟,例如電容電阻果啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞