LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
budget 1000蚊應該都係要機械鍵盤掛
你有無咩其他要求?要咩軸果D
我見佢銀軸又算平
咁你就可以試下咩軸岩手,鐘意咩鍵模,或者你而家用緊咩keyboard等呢到d巴打推介下啦
銀軸其實都算係gimmick野黎
比起個early activition 我覺得更加需要諗下40g對你黎講會唔會過輕

我覺得屌唔過嘅原因係呢個價應該會有更好嘅選擇
同埋建議搵香港有保養嘅牌子
咁你唔好彩壞野都會易搞d
無特別要求,我再睇下頭post先
有無推介 最好有d燈 唔一定要rgb
青軸建議filco 青軸以外建議leopold
貴D嘅有topre realforce, hhkb 你睇下有無興趣加budget
香港平野黎講好似係ikbc定irocks 好似有代理保養
要問下d熟廠board嘅巴打了
想要一隻萬用少少乜都上得嘅lube
google爬文見好多都話205g0唔啱tactile 又話g0新手難handle
所以想問下g00同g0邊個好啲
btw多謝巴打我應該會買204g0
買多枝104/105點睇?
油黎講易handle 而且唔會太thick
都幾啱新手玩
都諗緊不過我見油貴過grease所以諗緊點搭
一般嚟講油係咪淨係會用係軸到?
睇左下d熱門model,發覺好多都無Numpad,對我係必需品黎
油可以用埋落彈弓
油嘅使用量會少過grease好多 所以價錢唔係咁計
如果你用gateron軸(which is好啱新手 而且gateron linear好屈機)更加推薦用油
理論上最多係fullsize架喎你睇左D咩model
我上reddit睇review
咁gateron軸有無成品推介新手
gateron係推薦俾自組新手如果你對砌鍵盤/mod軸完全無興趣可以有其他選擇嘅
你都係去下D鋪頭試下啦就咁講真係好抽象
相信果度D model都會多D
咁啱想砌gateron yellow
有冇話1g油可以上幾多粒軸+彈弓 搵極都係講grease
用好少架咋你上淘寶買支50g
分分鐘夠你砌10個鍵盤(9up)
我果支lube左3個鍵盤嘅彈弓同百幾粒軸都係用左唔夠6份1到大約

如果ducky係咪好d
得嘅
依家電腦節 可以睇下有無平野執

有冇話grease邊到買好?storeuni得唔得?
可以 我都係storeuni買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞