LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
求link
巴打 係咪仲幫人組裝加油果d?
買埋料比你整 收幾多?
kdb67+pad gat yellow 白燈
呢D野TG傾啦
呢個size對我嚟講太大喇
吓,點解我睇圖佢哋話係Gateron Brown黎
邊到買到ePBT同抵, 上淘寶好多都冇咩貨
幾百蚊幫你處理左隻hhkb佢
Gateron brown 都係茶軸呀
應該得kbdfans 做埋佢分銷商咁滯
有無d keyboard 係白色又靚架
睇完頭post買左隻ducky one2青軸返嚟打papper
希望好用
不如你定義下咩叫靚先
新手想問如果代砌嘅話會唔會有得試軸
有心水layout識用辣雞有budjet但係唔知邊到有得試齊啲軸 淘寶多軸試軸器又貴所以先諗不如搵代砌
你識焊已經省卻左好多功夫啦

試軸器試重點果幾隻就得架啦,淨返嘅錢放落去買潤滑油度仲抵啦你本身對軸有無咩偏好?
ikbc 出個隻w200大家點睇
無線好似幾方便

gateron milky yellow同stab黎咗了 今日lube聽日砌
開始覺得gateron clear唔好用拆晒了
linear/clicky
撳落去最好比誠品有賣嗰部工業風kb嘅重

暫時純睇spec應該會揀gateron yellow 但係真係唔知撳落去咩feel
同埋想問cherry speed silver / kalih speed bronze係點㗎
想買 但唔知會唔會有機會出黑色
linear黎講gateron yellow無得輸
cherry speed silver手感同其他cherry嘅linear一樣
kalih speed bronze同青軸類似
想問埋tealios係咩feel見到係endgame list會唔會好貴?
會好貴
gateron linear本身已經好順,tealios再順d,但呢個提升唔係話好多
值唔值就見仁見智了,我會比較推薦gateron yellow
想問下gateron隻ink點?
同tealios差唔多
有冇手足砌完hp之後有用啲剩料砌 unholy panda,諗住唔好晒拎黎用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞