LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
十幾蚊粒貴撚到仆街
好過以前幾十蚊粒
本身想喺massdrop 買但啲人話啲lube 好垃圾
想問下依家有冇廠出Cherry綠軸/白軸嘅鍵盤而又有RGB?
自己砌啦 我都係咁,不過依家massdrop冇halo true,得clear,睇你介唔介意顏色
買trash panda 得唔得
你買左panda系列既switch之後都係要買halo 系列既switch,好似係 mint同trash好似只係顏色分別
halo clear 得返110 粒
樂觀啲諗,110粒holy panda
要70 粒夠 買咁多冇用 仲有百四粒 zealios zlient 未砌
hp係玩聲,佢個tactile property同zealios唔同
不過你都要有塊靚少少嘅board先出到靚聲
呢排諗緊砌server, 都係唔好再砌keyboard
唔要燈 ,茶軸,TKL ,有冇靚仔既推介,最好under1500
廠board唔係青軸 我只推薦leopold 或者諗下玩下topre real force
冇燈都得㗎買嚟比妹妹做IES 佢指定要重手同有段落感
白軸好似得leopold 同 varmilo
唔怕冷門可以去2000fun 買kbtalking 既 綠軸,但應該網上好難搵到review
我唔小心比自己個妹玩咗陣hp
你講果兩隻軸都唔算重手同好好段落感
你budget幾多?個鍵盤有無限要咩size?
Cooler Master有綠軸
有燈不過唔係RGB
筆直我諗千五內啦 啱心水嘅超少少都ok
啱啱問清楚佢 要full size 要同黑軸一樣咁重/重過 有青軸嘅段落感 愈嘈愈好 睇過好似得綠軸最啱佢
google左 係講緊Quick Fire?
好似好舊下 仲有冇得賣㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞