LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
想淘隻keycool返黎拎返公司當牛用 但又驚唔落lube會用唔落手

Btw等隻gmk mizu等到頸都長埋 前排竟然唔小心入埋坑買左粒jellykey
呢個興趣就係要學會等
點練燒焊好
用過辣雞但唔係焊PCB, 基本上亂黎導電就算
想DIY 隻keyboard
容唔容易炒,定睇片睇教學就得
垃圾黎 用黎砌board就真係哂左個board
唔易炒 好簡單睇下片就識
買埋助焊膏會易好多
到個下真係
我都買咗隻red用落覺得ok

但係用落firmware好似仲有少少bug + keycap質地有啲劣
呢個價錢有咁多spec算唔錯了
Holy panda lube左 同mx brown 比係咪會冇咁嘈
諗緊holy panda 定 aliaz, 係公司用驚太大聲
hp要lube到無乜聲 = 犧牲個段落感

公司用又想要大嘅段落感不如考慮zilent
Holy panda唔要聲同咖啡走啡一樣
用Aliaz啦,靜音軸黎講算平民
多謝巴打意見
想問軸有冇話邊度買安全啲
只要由入坑果刻keep住每月買,大約半年後開始就每月都有野送到再冇等既空窗期
aliaz 我覺得有啲奇怪
話說gateron呢隻stab好實wor
我大力啪個spacebar都唔甩出黎
Gateron官方淘寶店
之前係kickstarter 買左Keychron K2既keyboard
依家有一紅一茶多(白燈)想放
有冇巴打有興趣???
https://t.me/keyboardneedyou
拆keycap 果陣小心啲
我落咗switch film 反而係軸甩多過stab
機械鍵盤還有一個好處 WASD 按多了感覺變差 由其他少用位置換過去就可以
62g zilents v2 用咩 lube好
Store uni 剩係得Krytox, 用邊款啱
理論上203g0大約等於3203
淆就買多幾粒軸

同埋你應該點都要買d 205g0 lube stab
唔想fail可以用105次類嘅oil
本身有支superlube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞